A belügyminiszter és a pénzügyminiszter közös döntésének köszönhetően 182 millió forint rendkívüli önkormányzati támogatást kapott az óév végén Komló. A pénzt zömében a helyi buszközlekedés finanszírozására fordítja a város.

Mintegy fél évtizede, egy 2013-as bírósági ítélet óta a komlói önkormányzat és a buszokat üzemeltető volántársaság közösen finanszírozza a város helyi buszjáratainak közlekedését. Ebben a jogvitában Komló sikeresen elérte, hogy a Pannon Volán (mai nevén Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.) maradéktalanul köteles legyen teljesíteni az érvényes közszolgáltatási szerződés tartalmát. Vagyis az önkormányzat által megrendelt járatmennyiséget és –sűrűséget fenn kellett tartania, viszont cserébe a társaság kérhette, hogy a veszteség finanszírozásában vegyen részt az önkormányzat is.

„A komlói helyijárati rendszer üzemeltetése alapvetően veszteséges. A hiányzó összeget a város évről évre pályázatok segítségével biztosítja, hogy ne a saját keretünket kelljen erre a célra fordítani. 2018-ban is beadtunk az igényünket rendkívüli önkormányzati támogatásra (REKI), amit a belügyminiszter és a pénzügyminiszter év végi döntése értelmében meg is kaptunk” – összegzett Polics József polgármester.

A városnak ezen a jogcímen megítélt 182 millió forint egy tavaly elnyert, kisebb összegű közlekedési támogatással együtt teljes mértékben fedezi a buszjáratok költségeit. Emellett a város a hálózat ésszerűsítésére is törekszik. A szolgáltatóval közösen, utasszámlálási adatok alapján kialakított új menetrend februártól lép életbe a délnyugati városrészekben. A nemrég felújított Munkácsy utcát is használatba véve sikerült sűríteni a buszjáratokat úgy, hogy a megtett kilométerek csökkenni fognak. A fennmaradó 13 millió forintot pedig városüzemeltetési feladatokra fordíthatja a város.

Forrás: Komló Város Önkormányzat

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3745203

Jelenleg az oldalon

8
Online