Az interneten megjelent az ötödik generációs J-21 új kínai vadászgép fotója, amely arra hivatott, hogy demonstrálja Kína katonai-műszaki sikereit a kommunista párt 18. kongresszusa küszöbén. A közeli időszakban újabb információk várhatók.

A gép a Shenyang Aircraft Corporation (SAC) fejlesztése. A kiszivárogtatott fotót követően nyilván várható a gép hivatalos elismerése, majd pedig az első repülésről szóló siker.

Hasonló módon kerültek felszínre információk a J-20-as kínai vadászgépről is, amelyet Chengtu Aircraft Industry Group (CAC) dolgozott ki. Mindkét vállalat az Aviation Industry Corporationhoz (AVIC) tartozik. Így a két gép nem „másolja”, hanem inkább kiegészíti egymást.

A képek alapján a J-21-es kisebb, következésképpen könnyebb a J-20-nál. A J-20 kapcsán voltak olyan feltételezések, hogy nagy belső tere van a fegyverek számára, és csapásmérő gép. A J-21 így minden bizonnyal vadászgép, amelynek bázisa lehet repülőgép-anyahajókon is.

Ha a J-21-ről szóló információkat véglegesen megerősítik, akkor jelenleg Kína az egyedüli ország, amely párhuzamosan valósítja meg az ötödik generációs gépek kidolgozásának két programját. Ilyen nagyságrendű munkát sem az Egyesült Államok, sem pedig Oroszország nem engedett meg magának. Az Európai Unió pedig nem is folytatja új vadászgépek kidolgozási munkáját.

Kína azonban nem rendelkezik egy, az ilyen gépekhez szükséges kulcsfontosságú technológiával, jelesül korszerű hajtóművek gyártásával. A kínai légierő alapját képező negyedik generációs vadászgépek többségében is orosz gyártmányú hajóművet alkalmaznak. A J-11B kínai vadászgépeknél a Saturn Al-31F, a J-10-eseknél pedig Saturn Al-31-FN hajtóművek vannak beszerelve. Így feltehető, hogy az újabb kínai gépeknél ugyancsak orosz hajtóműveket alkalmaznak majd.

Az ötödik generációs vadászgépek két prototípusának létére joggal lehet büszke Kína. De nem lehet kizárni, hogy tesztelésük és a hibák kijavítása hosszabb időt vesz igénybe, így szükség lehet külföldi segítségre.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 902 211 megtekintés

Videó: 49 073 034 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055557

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh