Egy orosz 'Akula', azaz Cápa, támadó atom tengeralattjáró nagy hatótávolságú rakétákkal felfegyverkezve tiszteletét tette az Egyesült Államok partjainál egy hónappal ezelőtt. A Pentagon illetékese szerint az a tény, hogy mindezt észrevétlenül megtehette, aggodalomra adhat okot...

Ezt a műveletet több héten keresztül folytatta, melynek során a Mexikói-öbölben és az amerikai partvidék más részein tevékenykedett. Állítólag 2009-óta ez a második alkalom - legalábbis amiről ők tudomást szereztek -, hogy orosz tengeralattjáró támadó célú járőrözésére került sor az amerikai partoknál.

Ezzel párhuzamosan az orosz stratégiai nukleáris bombázó repülők június és július folyamán északon Alaszkában és délen Kaliforniában berepültek az amerikaiak által ellenőrzött légtérbe, mindez rávilágít Oroszország növekvő harckészültségére a nyugati cion-imperializmus vezető államával szemben. Ez összefüggésben lehet az amerikaiak európai rakétavédelmi terveivel és szíriai eseményekkel egyaránt, és figyelmezteti a Nyugatot, hogy Oroszország bekerítésére és a NATO agresszív terjeszkedésére megfelelő választ kaphatnak.

Megjegyezzük, hogy amíg az orosz bombázók Északi-sarki és Alaszka-közeli aktivitása nem számít rendkívülinek - bár az utóbbi időben ez is egyre intenzívebb -, addig a kaliforniai berepülésre és az amerikai elfogó vadászokkal való találkozásra már nem került sor 1991, a Szovjetunió felbomlása óta.

Az illetékes amerikai tisztviselők szerint a tengeralattjáró észrevétlen járőrözésére azért is kerülhetett sor, mert az Obama-kormányzat jelentősen csökkentette a védelmi kiadásokat, és a tengeralattjáró-elhárítási képességei is csökkentek az amerikai haditengerészetnek. A sajtó képviselői megkeresték a haditengerészet szóvivőjét is ebben az ügyben, ám ő megtagadta a válaszadást...

Az Akula hajóosztályról annyit kell tudni, hogy több változata van és jelenleg mintegy tíz példány aktív állományú. Ezek rendkívül csendes járású hajók, amelyek felderítése meglehetősen nehéz feladat. Oroszország egy ilyen hajót már India rendelkezésére bocsátott, és a tervek szerint egy másikat Venezuelának adnak át. Ha ehhez hozzáadjuk az új orosz haditengerészeti bázisok létesítésének tervét a Csendes-óceáni és az amerikai térségben, láthatjuk Putyin elnök Oroszországának katonai stratégia irányultságát, ami meglehetősen pozitív számunkra.

Forrás: jovok.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 964 664 megtekintés

Videó: 49 107 719 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059850

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh