A házi méhek és a vadon élő beporzók védelmében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavasszal országszerte kiemelten ellenőrzi a növénytermesztők növényvédelmi tevékenységét, különösen a méhmérgezések szempontjából kockázatosnak ítélt gyümölcsösökben - tette közzé a hivatal szerdán a honlapján.

A haszonnövények védelmében kijuttatott rovarölő szer helytelen felhasználás esetén akár méhmérgezést is előidézhet, ami komoly kárt okozhat a méhészeknek, másrészt súlyos kártérítési felelősséggel terheli a gondatlan gazdálkodót - figyelmeztet a Nébih.   

A megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői az ellenőrzések során a növényvédőszermaradék analitikai vizsgálata céljából mintákat vesznek, illetve növényvédelmi technológiai ellenőrzéseket végeznek. Az ellenőrzésekre az ország több mint 200 pontján számíthatnak a gazdálkodók.   

Amennyiben az ellenőrzések nyomán a hatóságok jogsértést tárnak fel, növényvédelmi bírság szabható ki, amelynek összege - a jogsértés természetétől és súlyosságától függően - 15 ezer forinttól 150 millió forintig terjedhet - hívja fel a figyelmet a hivatal.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 524 megtekintés

Videó: 47 968 435 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887552

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh