Mivel fenyeget a drónháború, amelynek elgondolását olyan aktívan propagálják az amerikaiak? Mennyire pontosak és megbízhatók a pilóta nélküli repülőgépek? Ezekre kérdésekre kerestek választ a Stanford Egyetem szakemberei.

Jelentésükben megállapítják, hogy egyre többször lesznek békés lakosok dróncsapások áldozatai. A szakértők szerint 2004-től a dróntámadásokban legalább 2292-en haltak meg. Köztük 500-880 békés lakos, egyebek között 176 gyermek.

A pilóta nélküli gépek rettegésben tartják a lakosságot azokban az országokban, amelyeknek Washington demokráciából leckét ad. Legyen az Irak, Líbia, Afganisztán vagy Pakisztán. Egyes adatok szerint nemcsak helyi lakosok, hanem nyugati országok polgárai is vesztették életüket ilyen légicsapásokban. Olyan személyekről van szó, akik az említett országokban humanitárius misszió keretében tartózkodtak.

Két évvel ezelőtt a New York Times lapban jelent meg egy cikk. Ebben azt állították,hogy a publikáció előtti három évben drónokkal 14 terroristát számoltak fel, miközben a csapásoknak 700 (!) polgári személy esett áldozatul. Vlagyimir Jevszejev politológus szerint ez elkerülhetetlen, mert a technológiák nem tökéletesek.

- A csapásmérő pilóta nélküli repülőgépek mind gyakrabban pusztítanak el békés lakosokat, miután az alkalmazott technológiák közel sem mindig teszik lehetővé a gerillák és a békés polgárok megkülönböztetését. Nem eléggé veszik figyelembe a drónok elterjedéséből adódó más kockázatokat sem. Nemcsak a trotil alapú robbanószereket szállíthat, de vegyi anyagokat, bakteriológiai fegyvert is. Ezeknek a technológiáknak az alkalmazása nagy veszélyt jelentene.

A pilóta nélküli repülőgépek alkalmazásának technológiájában az áldozatoknak és a csapásmérőknek nincs fogalmuk egymásról. A drónokat az amerikai kormány által felfogadott magáncégek munkatársai kezelik. Az irányítás a CIA Langley-ben levő székházából történik, sok ezer mérföldre a tényleges csapástól. Nincs kizárva, hogy a csapást irányítók egyszerűen számítógépes játéknak fogják fel az egészet.

Csak találgatni lehet, mihez vezetne az ilyen technológiák használata interkontinentális szinten. Ismert, hogy az Egyesült Államok most fejleszti ezeket a technológiákat a légi és a tengeri indítású rakétáknál is.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 829 957 megtekintés

Videó: 28 137 247 megtekintés

Látogatók

Összesen5173322

Jelenleg az oldalon

57
Online

Interreg CE1013 REFREsh