Csalás gyanúja miatt Londonban őrizetbe vették a svájci Credit Suisse bank egyik korábbi magas-rangú értékpapír-kereskedőjét.

A 39 éves férfi a gyanú szerint több milliárd dolláros kárt okozott a Credit Suisse-nek 2007 és 2008 között bóvli-kötvényekkel kapcsolatos manipulációkkal. Elfogását több mint nyolc hónapig készítették elő a nyomozók.

A Credit Suisse 2008-ban meglepetésre 2,85 milliárd veszteséget jelzett az ezen értékpapírokkal összefüggő üzleteknél. A bank brókerek egy csoportját tette felelőssé ezért, akik a gyanú szerint manipulálták az árakat, és szándékosan túlértékeltek egyes bóvlikötvényeket. Utóbbiak amerikai jelzálogpapírokkal voltak biztosítva, amelyek értéke 2007-ben zuhanni kezdett.

A jelzálogpapírokkal végrehajtott manipulációkat szakértők a válság egyik kiváltó okának tartják. A Credit Suisse egy másik bankára korábban már elismerte, hogy az amerikai ingatlanpiac összeomlásakor valóban manipulációkat vittek véghez ezekkel a papírokkal. Indoklásként azt hozta fel, hogy nagyobb prémiumot szeretett volna kapni, és jó pontot akart szerezni főnökénél.

A Credit Suisse korábbi munkatársai elleni nyomozást az amerikai igazságszolgáltatás egyik komoly sikerének tartják, hiszen fény derült arra, hogyan vették ki részüket egy óriásbank emberei az amerikai jelzálogpiac összeomlásában.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 626 243 megtekintés

Videó: 34 716 075 megtekintés

Látogatók

Összesen5650952

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh