Miután nyilvánosságra hozta a NATO, hogy az amerikai gyártású Patriot elhárító rendszer telepítését megkezdik Törökországban, Oroszország válaszul Iszkander rakétákat telepít Szíriába. Az Iszkander rakétakomplexumok átadása a szíriai kormányerők részére már meg is történt.

Az Iszkander (Iskander, Искандер, NATO: SS-26 Stone) taktikai-harcászati rakétakomplexum egy Oroszország által folyamatosan fejlesztett földi telepítésű csapásmérő rendszer, jellemzője, hogy 6-7 Mach sebességgel képes szinte sebészi pontossággal célba juttatni a mintegy 500 kg tömegű harci részt, ami többfajta fejrendszerrel is fölszerelhető, ezáltal rémálom minden rakétavédelmi rendszer számára.

Az Iráni Forradalmi Gárda szóvivője azzal indokolta az orosz intézkedést, hogy Moszkva megelégelte a NATO kétszínű politikáját Törökországgal kapcsolatosan. A Patriotok rendszerbe állítása az orosz vezetést erre a válaszlépésre kényszerítette. Így tudatta mind Törökországgal, mind a NATO-val, hogy továbbra sem enged meg semmiféle líbiai forgatókönyvet, és kiáll a részükről kijelölt válságmegoldás mellett.

Az Iszkander rakétákat a tartusi kikötőben horgonyzó orosz hadihajókról kezdték el kirakodni, miután a Patriotok telepítését hivatalosan is bejelentette Ankara. Ezeket az Iskander rakétákat jelenleg egyetlen elhárítórendszer sem képes megállítani. Ugyanilyen rakétákat telepítettek Kalinyingrádba is. Mashregh - az Iráni Forradalmi Gárda szóvivője szerint nem tudni pontosan mennyi rakétát szállítottak le eddig, de bőven elég Törökország területén az összes elhárítórendszert elpusztítani.

Masregh már augusztusban figyelmeztette a szíriai rendszer ellenségeit, hogy Assad tudatában van annak, hogy mely országok akarják megbuktatni. Felkészült rá, hogy akár Tel-Avivra is rakétacsapást mérjenek, akár biológiai vagy vegyi fegyverekkel is. Így ha tovább folyik a szíriai rendszer megdöntésére tett kísérlet, és az Asszad rendszer valóban bukik, biztos lehet benne mindenki, hogy a végső csapás sem marad el, sem Izrael, sem Katar, vagy éppen Törökország számára. Ugyanakkor támadásba fog lendülni a Hezbollah is, amely szintén komolyan felfegyverezte magát csapásmérő képességekkel Irán segítségével.

Mivel a szíriai rendszer vége a Hezbollahot is súlyosan érintené, heves és elkeseredett harcokra lehet számítani. Irán a mai napig szállít fegyvereket Irakon keresztül Szíriába, ahol az északi kurd térség továbbra sem tesz semmit a szállítmányok megakadályozása ellen. Hiába próbálja a Nyugat úgy beállítani, hogy a kurdok már Assad ellen harcolnak, a tények ezt nem támasztják alá. Assad teljes szabadságot adott a kurdoknak, és átadta nekik az ott állomásozó szíriai katonaság fegyvereit, azzal a megállapodással, hogy nem fordítják ellene. Eddig a kurdok betartják a szavukat. Főleg azért, mert a lázadó nyugatbarát zsoldosok a törökökkel való együttműködés miatt elleneznek minden kurd önállósági törekvést.

Hillary Clinton figyelmeztette Szíriát, hogy bármilyen vegyi fegyver használata azonnali nyugati válaszcsapást fog kiváltani. Az USA tárgyalóbanyája viszont nincs tisztában azzal, hogy a végső csapás után, már teljesen mindegy Assad számára, hogy mi következik. Eddig a becslések szerint 40 000 ember vesztette életét a szíriai háborúban, főként a mindenkire és mindenre lövöldöző, tömeges kivégzéseket végrehajtó nyugatbérenc zsoldosok kezétől.

Khamenei ajatollah nyilatkozata szerint Iránnak mindent el kell követni azért, hogy a jelenlegi szíriai rendszert megvédje. Azonban a legutóbbi sikertelen gázai katonai behatolás és a libanoni Hezbollahhal szembeni izraeli katonai vereség ráébreszthetné a zsidó államot, hogy változtatnia kellene politikáján. Ennek a hírnek a tükrében pedig még alaposabban át kellene értékelni helyzetét, mennyire kívánja a zsidókat kitenni annak a lehetőségnek, hogy a szíriai vegyi fegyverek a lakosság nagy részét elpusztítsák - abban az esetben, ha Assad kénytelen lenne ehhez a végső csapáshoz nyúlni.

Mindenesetre az oroszok most Szíria kezébe adtak egy eszközt, mellyel komoly csapásokat mérhet bármely ellenfelére. Ahogy az amerikaiak minden műholdas és felderítő információt átadnak a szíriai zsoldosaiknak, úgy az oroszok is minden hírszerzési adatot át fognak adni ahhoz, hogy komoly csapást tudjon mérni Assad az ellenségeire.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 016 megtekintés

Videó: 48 319 438 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923444

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh