Az izraeli kormányfő az ENSZ Közgyűlésében arra figyelmeztetett, hogy Iránnak jövő nyárig elegendő dúsított uránja lesz atomfegyver előállításához. Netanjahu szerint a "vörös vonalak nem vezetnek háborúhoz; a vörös vonalak megakadályozzák a háborút”.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az ENSZ Közgyűlésében csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Iránnak jövő nyárig elegendő dúsított uránja lesz atomfegyver előállításához. Netanjahu szerint az egyetlen mód, hogy megakadályozzák az iráni atomfegyvert, ha "egyértelmű vörös vonalat húznak", hogy leállítsák atomprogramját.

"Ebben a késői órában egyetlen módja van annak, hogy Iránt békésen megakadályozzák atomfegyverhez jutásában, mégpedig egyértelmű vörös vonalat kell húzni" - mondta felszólalásában az izraeli kormányfő.

"Vörös vonalak nem vezetnek háborúhoz; vörös vonalak megakadályozzák a háborút" - tette hozzá. Szerinte Izrael és az Egyesült Államok közösen kijelölhet egy utat, amellyel megakadályozzák Iránt az atomfegyver készítésében. "Izrael megbeszéléseket folytat az Egyesült Államokkal erről a témáról, és biztos vagyok abban, hogy közösen ki tudunk jelölni egy utat" - mondta Netanjahu.

Izrael úgy tekint egy atomfegyver birtokában lévő Iránra, mint amely létében fenyegetné, mert Irán tagadja a holokauszt megtörténtét, és Izrael elpusztítására biztat. Emellett olyan rakétákat fejleszt, amelyekkel elérheti Izraelt, továbbá támogatja a zsidó állammal ellenséges arab csoportokat.

"Vegyük az atomfegyver nélküli iráni agressziónak ezt a listáját, és akkor képzeljük el ugyanezt atomfegyverrel" - mondta Netanjahu. „Nem az a kérdés, hogy vajon lesz-e atombombája Iránnak, hanem az, hogy meg tudjuk-e akadályozni, hogy legyen”- nyilatkozta a kormányfő, majd hozzátette: „ki lesz akkor biztonságban a Közel-Keleten? Ki lesz biztonságban Európában? Ki lesz biztonságban Amerikában? Ki lesz biztonságban bárhol a világon?”

Az izraeli vezetők az elmúlt hetekben többször figyelmeztettek, hogy ha Irán folytatja atomprogramját, akkor a zsidó állam egyoldalú katonai lépéseket tehet. Az Obama-kormány igyekszik távol tartani Izraelt a katonai akciótól, mert attól fél, hogy annak következményeként az Egyesült Államokat is belerántja a konfliktusba és a novemberi amerikai választások előtt háborús körülmények alakulhatnak ki a régióban.

Mit nem mondott el Obama?

Az Egyesült Államok elnöke mindössze két megjegyzést tett az ENSZ Közgyűlés előtt tartott beszédében Iránnal kapcsolatban, amivel nem győzte meg kritikusait. Megjegyezte, hogy egy „atomfegyverrel rendelkező Irán nem olyan kihívás, amit fel lehet tartóztatni” valamint, hogy „az Egyesült Államok mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Irán ne tegyen szert atomfegyverre”.

Sokan azt várták, hogy beszédében az amerikai elnök élesebb kritikát fogalmaz majd meg Teheránnal kapcsolatban, mint tavaly tette, amikor azt mondta Iránra és Észak-Koreára utalva, hogy „amennyiben tovább folytatják a nemzetközi törvényeken kívüli útjukat, akkor sokkal nagyobb nyomással és elkülönítéssel kell szembenézniük”.

Nile Gardiner, a Heritage Alapítvány honlapján azt írta, hogy ez „egy rendkívül gerinctelen megállapítás volt Iránról. Az elnök a veszélyes, a háttérből irányító szerepet akarja felvenni egy olyan időben, amikor a szabad világnak egy bátor amerikai vezetésre lenne szüksége”. Obama republikánus kihívója, Mitt Romney is bírálta az elnököt: „ez ugyanaz a verzió, amit már korábban is elmondott. Semmi új”, vélekedett.

Obama nem beszélt katonai erőről, még azt az árnyalt megfogalmazást sem használta, hogy „minden lehetőség az asztalon van”. Nem fogalmazott meg személyes kritikát Ahmadinezsád személyével kapcsolatban, aki előzőleg provokatív megjegyzéseket tett sajtótájékoztatóján. Ezzel szemben Romney külön kiemelte Ahmadinezsád szavait egy New York-i kampányrendezvényen: „nem messze innen, a kimondhatatlan gonoszság és gyűlölet hangja szólalt meg, fenyegetve Izraelt és a civilizált világot”, mondta az elnökjelölt.

Obama nem említett semmilyen ultimátumot, vagy nem húzta meg azt a vonalat, amelyet átlépve Irán kiprovokálná az Egyesült Államok katonai csapását. Az amerikai elnök arra utalt beszédében, hogy még mindig helye van a diplomáciának, ugyanakkor „nem korlátlan ideig”. Azt azonban nem konkretizálta, hogy mennyi idő van még hátra.

Kivonultak Ahmadinezsád beszédéről

Az Egyesült Államokból, Kanadából és Izraelből érkező delegációk nem hallgatták meg az iráni elnök ENSZ Közgyűlés előtt tartott beszédét. Mahmúd Ahmadinezsád szerdán azt állította, hogy országa „folyamatos fenyegetettség alatt” áll a „civilizálatlan cionisták” részéről és egy új világrend megalakítására szólított fel, amelyet nem a nyugati hatalmak irányítanak a „gonosz szolgálatában”.

Az iráni elnök igyekezett meggyőzni hiányos hallgatóságát, hogy jelenleg a kapzsiság irányítja a világot az erkölcsi értékek helyett. „A jelenleg mélységbe zuhant világ helyzete és a történelem keserű emlékei főként a világ rossz vezetéséből fakadnak, a magukat központi hatalmaknak kikiáltók miatt, akik a gonoszra bízták magukat” – érvelt Ahmadinezsád, aki valószínűleg utolsó beszédét mondta az ENSZ Közgyűlése előtt (az iráni államfőnek hamarosan lejár a második elnöki ciklusa, és a perzsa alkotmány szerint nem indulhat újra).

Ahmadinezsád ugyanakkor nem utalt beszédében a hétfői sajtónyilatkozatára, amelyben azt állította, hogy Izraelnek „nincsenek gyökerei” a Közel-Keleten és „meg kell semmisíteni.”

Forrás: atv.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 732 720 megtekintés

Videó: 28 055 780 megtekintés

Látogatók

Összesen5164890

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh