Tizennyolc évig tartó tárgyalássorozat után Oroszország ma csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). A belépéssel alacsonyabb vámszinteket, illetve a szellemi tulajdon fokozottabb védelmét kellett vállalnia Moszkvának. Az előbbi tovább erősítheti a hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari kivitelt, az utóbbi pedig az orosz piacon már jelentős súlyt elérő magyar gyógyszercégeknek kedvezhet.

Csupán az oroszok ötöde véli úgy, hogy hazája jól jár azzal, hogy a mai nappal Oroszország csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). A közhangulat annyiban nem számít meglepetésnek, hogy Moszkva az azonnali kedvező hatások hiányában nem sietette a belépést, ennek eredményeként a tárgyalások megkezdése után csak 18 évvel csatlakozik a nemzetközi kereskedelem liberalizálását célzó szervezethez.

„A tárgyalások elhúzódásában Moszkva jelentős szerepet játszott, ugyanis az orosz vezetésnek nem volt sürgős a WTO-csatlakozás, miután a hazai piac megnyitása rövid távon komoly nehézséget jelent majd az ország gazdasága számára” – mondta el lapunknak Ludvig Zsuzsa. Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa szerint a csatlakozás előnyei elsősorban csak hosszú távon jelentkeznek Oroszország számára azáltal, hogy piacának megnyitása egy versenyképesebb modell kialakítására kényszeríti a gazdaságot.

Nem elhanyagolható előnye azonban az orosz WTO-csatlakozásnak, hogy a belépéssel a befektetők szemében mindenképpen nőhet a bizalom Oroszország, mint beruházási helyszín iránt, ugyanis Moszkvának a csatlakozással olyan szabályokat kell majd betartania, amely átlátható, kiszámítható üzleti környezetet ír elő.

Összességében a csatlakozás presztízs szempontból is fontos Moszkva számára, ugyanis azzal, hogy a világ nagy gazdaságai közül utolsóként végre csatlakozik a WTO-hoz, azt a jelzést küldi a nemzetközi közösség felé, hogy gazdasági, kereskedelmi ügyekben megbízható partnerként kész együttműködni – mondta a szakértő.

Vásárlóerő-paritás alapján számolva a több mint kétezer milliárd dolláros GDP-vel rendelkező Oroszország a világ hatodik legnagyobb gazdaságaként, illetve a világ kilencedik legnagyobb exportőreként csatlakozik a WTO-hoz, amelynek 156. tagja lesz.

Az orosz belépéssel elsősorban a fejlett nyugati gazdaságok, így az EU és az USA járnak jól főként a szolgáltatások exportja terén. Utóbbi terület mellett a feldolgozóiparban is jelentős liberalizációt kellett végrehajtania Moszkvának, a lejjebb vitt vámtételek mellett beáramló jó minőségű nyugati termékek pedig majd komoly kihívást jelentenek az orosz cégek számára, amelyek közül várhatóan több is kiszorul a piacról.

Oroszország a csatlakozás napjától, vagyis mától kezdi meg az importvámok csökkentését, a végső vámplafon átlagosan 7,8 százalék lesz a tavalyi 10 százalékos szintről. Az agrártermékek esetében 10,8, míg a feldolgozóipari termékeknél 7,3 százalékra csökken az átlagos vámszint. Az importáruk több mint harmada esetében a végső plafont már a csatlakozást követően alkalmazzák, másik harmaduk esetében pedig a tarifák csak három év múlva lépnek hatályba.

Ami Magyarországot illeti, a hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari kivitelt tovább erősítheti az orosz WTO-csatlakozás, azonban ezekben az ágazatokban az alacsonyabb vámtételek egyes termékek esetében csak bizonyos kvótaszint alatt érvényesülnek, vagyis a magyar cégeknek kiélezett versenyre kell számítaniuk más országok exportőrjeivel a kvótán belüli szállításokért – emelte ki Ludvig Zsuzsa.

A szakértő egyben az orosz piac azon sajátosságára is felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerexport területén hatalmas mennyiségben kell homogén árut, például egyfajta almát szállítani a különböző kiskereskedelmi láncoknak, amit hazánk gyakran nehezen tud teljesíteni.

Szerinte az orosz piacon már jelentős súlyt elérő hazai gyógyszercégek határozottan a nyertesei lehetnek az orosz csatlakozásnak, miután a jelentős méreteket öltő gyógyszerhamisítás elleni fellépésre Moszkvának a WTO-tagsággal kötelezettséget kellett vállalnia. Az már más kérdés – tette hozzá –, hogy a gyakorlatban majd mit valósít meg Moszkva a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos vállalásaiból, aminek hiányát ugyanis igen nehezen lehet szankcionálni.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 753 653 megtekintés

Videó: 48 953 385 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032203

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh