Elképzelhető, hogy az Európai Unió jogi eljárást is indít a három nagy hitelminősítő ellen annak a tanulmánynak a nyomán, amelyet felügyeleti szerve publikált a minősítési eljárásokról és a hitelbesorolások elkészítéséről.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (Esma) közzétette jelentését, amelyben a három nagy hitelminősítő, a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch hitelkockázati elemzési eljárásainak vizsgálatát foglalta össze, s ebben számos kritikával illette a vizsgált intézményeket - írja a CNBC.com. A jelentés egyelőre csak a vizsgálat eredményeit közölte, azt még az Esma nem közölte, hogy indít-e eljárást az abban foglaltak nyomán, de felhívta a figyelmet, hogy erre számítani kell, ha a tapasztalt hiányosságok egyben az érvényben lévő szabályok megsértését is jelentik.

Az jelentés szerint a hitelminősítők eljárásaiban tapasztalt hiányosságok egyike, hogy a hitelbesorolási döntések során túlságosan is a tapasztalatlan munkatársak véleményére hagyatkoznak. Ezen felül a a közelgő minősítés változások harmadik, jogosulatlan felek felé történő közlése során is merültek fel problémák, de több más területre is kitér a jelentés.

Steven Maijro, az Esma elnökének elmondása szerint a vizsgálat a szuverén minősítési eljárások olyan hiányosságaira hívta fel a figyelmet, amelyek kockázatot jelentenek azok minőségére, függetlenségére és integritására. A vizsgált hitelminősítőknek elmondása szerint lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy teljes mértékben megfeleljenek a rájuk vonatkozó szabályoknak, s felszámolják az ennek nem megfelelő gyakorlatot.

A tudósítás megjegyzi, hogy a hitelminősítők a hitelválság során kerültek a figyelem középpontjába. A számos kritizált eset közül az egyikben például akkor minősítette le az S&P Görögországot, amikor az ország épp megállapodott hitelezőivel tartozásainak átütemezéséről és nemzetközi mentőcsomagot kapott.

Más esetekben a kritikusok szerint túl lassan reagáltak a hitelek minőségének romlására, a jelzálogpiaci válságért elsősorban felelős rossz minőségű jelzáloglevelek minősítését például sokáig a legkedvezőbb hitelbesorolást jelentő kategóriában tartották, még akkor is, amikor válság nyomán ezek a Bear Stearns és a Lehman Brothers befektetési bankok csődjéhez vezettek. A Standard & Poor's-t emiatt 5 milliárd dollár értékben perli az amerikai kormány. Persze a hitelminősítő ezzel kapcsolatban azt érzékeltette, hogy a büntetés inkább válasz az amerikai kormányzat részéről az amerikai államadósság 2011 nyári leminősítésére.

A három nagy minősítő uralja jelenleg a piac 95 százalékát, azonban egyre inkább úgy tűnik, befolyásuk csökkenőben van. A múlt héten például a holland államadósság leminősítésének napján sem a holland részvénypiac, sem a kötvénypiac nem reagált érdemben a hírre - emeli ki a CNBC.com. A három nagynak eközben egyre komolyabb vetélytársként kell figyelnie a kínai Dagong hitelminősítőt, amely meglehetősen szkeptikus az európai államokkal és az Egyesült Államokkal kapcsolatban. Azok hitelképességét egyedülálló módon alacsonyabbra értékeli a kínai államénál.

A Fitch és az S&P szóvivője a hírre úgy reagált, cégeik természetesen elkötelezettek a minősítési eljárások folyamatos javítása és optimalizálása mellett, s ha a jelentés hiányosságokat tár fel, azonnal lépéseket tesznek azok kiküszöbölésére.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 898 192 megtekintés

Videó: 49 069 937 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055241

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh