A kínai kormányhoz kötődő kapcsolatai miatti amerikai félelmek, és az ebből fakadó sorozatos kudarcok után a Huawei nem próbálkozik többet az Egyesült Államok telekommunikációs szolgáltatói piacán - idézte hétfőn a vállalat vezérigazgatóját a 163.com kínai internetes hírportál.

A lépés kedvezően befolyásolja majd a kínai-amerikai kapcsolatokat, s a kölcsönös bizalom erősödését hozhatja - idézi a honlap Zsen Cseng-fejt, a vállalat alapító-vezérigazgatóját. A régiós központjául Magyarországot választó Huawei csupán a telekommunikációs szolgáltatói ágazatról mondott le az amerikai piacon, mobilkészülékeit továbbra is árusítja majd ott. A telekommunikációs berendezésekkel ellentétben a telefonok egyértelműen nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot, hiszen azokat amerikai szoftverrel látták el - fűzte hozzá Zsen.

A Huawei megpróbáltatásai 2011-ben kezdődtek az Egyesült Államokban. A világ második legnagyobb telekommunikációs felszerelésgyártóját később, tavaly októberben az amerikai képviselőház titkosszolgálati állandó bizottsága nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította. Az amerikai döntéshozók annak ellenére tették mindezt, hogy - mint utóbb kiderült - semmilyen konkrét kémtevékenységre utaló bizonyítékot nem tudtak felmutatni, csupán a felszerelések biztonsági védelme bizonyult sérülékenynek.

A cég a kongresszusi határozat nyilvánosságra hozatala után gyakorlatilag minden üzleti lehetőségtől elesett az Egyesült Államok piacán, s nemzetközi színtéren is heves kereszttűzbe került: Kanadában, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is vizsgálták. Ausztráliában szintén kizárták a céget a nemzeti széles-sávú rendszer kiépítésére kiírt pályázatból.

Az amerikai veszteséget a vállalat kínai sajtóértesülések szerint az európai piacon igyekszik ellensúlyozni. A China Daily napilap egy szeptemberi cikke szerint a Huawei a következő öt évben mintegy öt és félezer új munkahelyet szándékozik létrehozni a vén kontinensen. Az ott jelenleg mintegy 7 500 munkavállalót foglalkoztató Huawei európai telekommunikációs cégekkel kívánja szélesíteni kapcsolatát, emellett vállalati ügyfeleknek nyújtana információtechnológiai megoldásokat - írta a China Daily vállalati forrásokra hivatkozva.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 883 539 megtekintés

Videó: 49 060 429 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054209

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh