Közös devizát vezet be az év végén a Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács négy tagja - írja a gulfnews.com hírportál az Ahbar Al Halídzs bahreini napilap értesülésére hivatkozva.

A bahreini napilap értesülése szerint a Gulf Cooperation Council (GCC) négy tagja, Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait és Katar az amerikai dollárhoz kötött árfolyamú közös devizát vezet be december végén.

A bahreini lapot tájékoztató meg nem nevezett forrás politikai döntésnek nevezte a közös deviza árfolyamának rögzítését az amerikai dollárhoz, mivel az gazdaságilag nem lenne indokolt.

"Gazdasági szempontból előnyösebb lenne az új deviza árfolyamát egy devizakosárhoz rögzíteni, mivel a GCC tagországok jóval nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le az EU-val, mint az Egyesült Államokkal" - fogalmazott. "A GCC tagországok európai olajexportja pedig az EU olajimportjának a 70 százalékát teszi ki" - tette hozzá.

Az 1981-ben megalapított GCC két másik tagja, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok a lap értesülése szerint valószínűleg nem csatlakozik a deviza közösséghez. Egy, az euróhoz hasonló közös deviza bevezetésre már 15 éve a GCC napirendjén van.

Yves Mersch, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja egy pénzügyi csúcstalálkozón az idén szeptemberben azt mondta, hogy nem lenne előnyös a GCC számára egy közös deviza bevezetése mindaddig, amíg a szervezetben nem jön létre politikai konszenzus a kérdésben és nem fektettek le egyértelmű gazdaságpolitikai célokat.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 960 501 megtekintés

Videó: 49 105 503 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059553

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh