Az euróövezetből való kilépést és a nemzeti termékeket védő vám bevezetését sürgette Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére vasárnap Genovában az olasz politikát a pokolba küldő V-Day napon.

Beppe Grillo beszédével megnyitotta az olasz parlamentbe idén bejutott M5S európai parlamenti választási kampányát.

A 2009-ben alapított civil mozgalomnak humoristából politikussá avanzsált vezére bemutatta az M5S hét pontos európai programját. Ebben az is szerepel, hogy az olaszok referendummal döntsenek arról, az euróövezet tagjai akarnak-e maradni vagy sem.

"Az euróval becsaptak bennünket! Senki sem figyelmeztetett előre arra, hogy milyen következményekkel jár az euró bevezetése. Most B-terv kell az euró túlélésére! Az eurózónából való kilépés nem jelenti az EU-ból való kilépést" - hangoztatta.

Grillo szerint Olaszországban politikai és kulturális forradalomra van szükség: el kell zavarni az összes politikust, ezeket a "dilettáns élőhalottakat, akik már nem tudnak mit mondani, egyedül lopni tudnak". Az M5S Giorgio Napolitano államfő leváltásával kezdené - mondta.

A mozgalom 68 éves vezetője a közüzemi vállalatok és az oktatás privatizációjának azonnali leállítását sürgette, európai kötvények kibocsátását szorgalmazta, valamint vámot vetne ki az olasz termékek védelmében a kínai árukkal szemben. Úgy fogalmazott, hogy "olyan Európát akarunk, amelyben a gyerekeinknek nem kell külföldre menni".

"Populisták vagyunk, mégpedig mérgesek!" - kiáltotta Grillo a fagyos idő ellenére legalább 40 ezer aktivistával megtelt genovai városközpontban a színpadról. 2007 és 2008 után ez volt a harmadik alkalom, hogy Grillo megrendezte az olasz politika egészét pokolba küldő V-dayt.

Grillo után többek között az Occupy Wall Street (Foglald el a Wall Streetet) amerikai mozgalom egyik képviselője, Paul Connett vegyészprofesszor, a nulla hulladék stratégia kidolgozója szólalt fel, valamint Dario Fo irodalmi Nobel-díjas olasz színész-rendező. Az estig tartó V-Day-en Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója is bejelentkezik videóüzenettel Ecuador londoni nagykövetségéről.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 732 572 megtekintés

Videó: 48 939 552 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029743

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh