Az amerikai erők a szokásos módon folytatják tevékenységüket annak ellenére, hogy Kína vadászgépeket vezényelt az általa a Kelet-kínai-tenger térségében meghirdetett légvédelmi azonosító övezetbe a japán és az amerikai repülők ellenőrzésére.

Ezt a Pentagon szóvivője jelentette be pénteken Washingtonban.

A zóna Peking általi kijelölését több ország figyelem kívül hagyta. Washington, Tokió és Szöul a regionális feszültség növelésével vádolta meg Kínát. Az Egyesült Államok két B-52-es bombázója kedden be nem jelentett berepülést hajtott végre az övezetbe.

"Tartózkodunk attól, hogy kommentáljuk a kínai repüléseket, de az Egyesült Államok folytatja partneri együttműködését szövetségeseivel, és a szokásos módon folytatja tevékenységét" - jelentette ki Erik Brine, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. További részletekbe nem bocsátkozott.

A külügyminisztérium később Jen Psaki szóvivő útján saját közleményt adott ki, s ebben azt tanácsolta az amerikai utasszállító járatoknak, hogy tegyenek eleget a kínai kérésnek.

Joe Biden amerikai alelnök a jövő héten Kínába, Japánba és Dél-Koreába utazik, hogy megpróbálja csökkenteni az ügyben kialakult feszültséget.

Kína múlt szombaton jelölte ki az övezetet, amely kiterjed a Japán és Dél-Korea által magáénak tartott területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával. Peking azt követeli, hogy a területre belépő gépek azonosítsák magukat, küldjék el repülési tervüket, és tartsanak fenn folyamatos rádiókapcsolatot a kínai légi irányítással.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 332 megtekintés

Videó: 48 307 416 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921544

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh