A kínai jegybank bejelentette, hogy nem növeli tovább a jelenleg 3660 milliárd dolláros devizatartalékát, meg akarja gátolni ugyanis a jüan további leértékelődését - közölte a nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

A cég közleménye rámutat: Kína devizatartaléka magasabb, mint Európa legnagyobb gazdaságának, Németországnak az éves GDP-je.

A Conclude rövid elemzése szerint a pekingi központi bank abban reménykedik, hogy a dollárvásárlás beszüntetése megvédheti a világ legnépesebb országát annak esetlegesen kedvezőtlen hatásától, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csökkenti a jelenleg havi 85 milliárd dollár értékű úgynevezett mennyiségi könnyítési programját. A csökkentésre való felkészülés miatt ugyanis a feltörekvő országok devizái hónapok óta folyamatosan leértékelődnek.

A Fed nyílt piaci bizottsága legutóbbi ülésének kedden publikált jegyzőkönyve szerint a monetáris lazítás "elvékonyítása" a következő hónapokban indulhat meg, feltéve, hogy a foglalkoztatottsági adatok tovább javulnak.

Az elemzés szerint Kína szeretné elérni, hogy a nemzetközi tranzakciókat egyre szélesebb körben számolják el jüanban, aminek következtében devizája egy szintre kerülhetne az euróval és a dollárral. Jelenleg a jüan csak a 13. legsűrűbben használt pénznem a nemzetközi fizetésekben.

Ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében Kína központi bankja egyre több országgal ír alá kétoldalú devizacsere-megállapodást.

Októberben a pekingi központi bank az Európai Unióval hozott tető alá egy 45 milliárd euró értékű devizacsere-megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy az EU és Kína kereskedelmi forgalmukat egymás fizetőeszközeiben számolják el. Kína ugyanakkor azt is szeretné, ha legkésőbb 2020-ra a jüan jelentősége annyira megnőne, hogy felváltaná a dollárt a világ tartalékvaluta szerepében - közölte a Conclude.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzés:

A birodalmak nem nőnek az égig Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4145746

Jelenleg az oldalon

7
Online