Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Az új-dél-walesi környezetvédelmi hivatal (EPA) arra kérte a lakosokat, hogy legyenek óvatosak az egyre növekvő egérinvázió elleni harcban, figyeljenek a méreg mennyiségére és a kihelyezésre.   

A hatósági vizsgálat megállapította, hogy az állam középnyugati részén madarak pusztultak el, miután a méregből ettek.   

Parks város temetőjében Kelly Lacey, a WIRES ( Wildlife Information, Rescue and Education Service) vadvédelmi szolgálat helyi szervezetének önkéntese mintegy száz rózsás kakadu tetemére bukkant hétfőn.   

Arra gyanakszik a hatóság, hogy méreg okozta kakaduk elhullását, a vizsgálat ezt még nem erősítette meg.   

A rágcsálóirtásra széles körben használt cink-foszfid nem feltétlenül veszélyezteti a helyi madarakat - mondta  Steve Henry, az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatója.   

Előírás szerint hektáronként egy kilogrammot lehetne elhelyezni, ami négyzetméterenként a szer három kis szemcséjét jelenti.   

"Megfelelően adagolva a szert nagyon kicsi a kockázat, hogy egy madár megtalálja és megegye a szemcséket. Azért hullanak a madarak az égből, mert az emberek helytelen dolgokat tesznek: a szert nem az előírt módon helyezik ki, vagy saját csalit gyártanak. Majdnem mindig ez történik, amikor egérinvázió tör ki" - magyarázta.   

Henry úgy vélte, az ausztrál tél alatt tetőzik az egérszám, mivel "alapvetően abbahagyják a szaporodást", a tavaszi populáció nagyságát a telet túlélők száma határozza meg.   

"A szárazság és a bozóttüzek nyomában ez az invázió az utolsó csepp a pohárban a gazdáknak és a helyi vadvilágnak. Reméljük, ugyanolyan gyorsan ér véget, ahogy kezdődött" - tette hozzá Lacey.

Forrás: MTI / theguardian.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 435 771 megtekintés

Videó: 47 580 787 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6811425

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh