Hatékonynak tűnik az amerikai rakétaelhárító rendszer, amely ballisztikus rakéták ellen is véd.

Még tavaly írtunk arról, hogy az amerikai illetékesek számára elsődleges fontosságú a működő rakétaelhárítás megléte, ezért az idei évre vonatkozó törvény újból lehetővé teszi számukra a komolyabb összegek elköltését. A Raytheon cég most sikerrel tesztelte saját megoldását, így közelinek látszik a végső cél.

A Missile Defense Agency (MDA) és a Raytheon által lebonyolított teszten az új Standard Missile-6 (SM-6) rakéta egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta megsemmisítése céljából emelkedett a magasba, ez pedig végül össze is jött, legalábbis a hivatalos közlemény szerint, amely egyértelmű sikerként jellemezte a próbát. A komoly akadály átugrása azt jelenti, hogy az SM-6 révén az utolsó pillanatokban valóban sikerülhet a ballisztikus rakéták elfogása (pontosabban megsemmisítése), így megoldhatónak tűnik a rakétavédelem hatékonyságának jelentős mértékű fokozása - annál inkább, mert ez a típus jelenleg a világon az egyetlen, amely mind a repülők által alkalmazott fegyverek, mind pedig a ballisztikus rakéták ellen eredményesen vethető be.

A fejlesztés beszerzését különösen a haditengerészet támogatja, amelynek illetékes parancsnokai éppen ezt a kettős szerepet szeretnék a maguk számára biztosítani. A közvetlen elődnek számító SM-3, amely többek között romániai és lengyelországi bázisokon is helyet kapott, ugyan szintén ballisztikus rakéták ellen készült, ez azonban kisebb fegyverek elleni bevetésre nem alkalmas, hiszen legfeljebb alacsony orbitális pályán mozgó műholdakat vehetnek célba velük. A hadrendbe állítás legkorábban 2016-ban valósulhat meg, amikor ezen rakétákat SM-6 Dual 1 néven az Aegis fegyverrendszerbe integrálják, ez pedig továbbra is az erre kijelölt hajókon teljesít majd szolgálatot. A mostani tesztek során igyekeztek meggyőződni a kisebb eszközök elleni hatékonyságról, ezért két példányra egy-egy cirkálórakéta megsemmisítésének feladatát bízták, amelyet azok ugyanúgy sikerrel teljesítettek.

A rakétaelhárítás kiterjesztése hosszabb távon a kölcsönös megsemmisítésen nyugvó MAD-doktrínát is nyugdíjba küldheti, bár azért valószínűleg egyetlen ország vezetői sem bízzák majd magukat egy ilyen megoldásra, különösen ami az atomtölteteket is hordozó ballisztikus rakéták elleni védelmet illeti.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 848 188 megtekintés

Videó: 49 027 089 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7045322

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh