A kínai befektetők az év eleje óta szinte folyamatosan vonják ki tőkéjüket az amerikai államkötvénypiacról, s úgy tűnik a japánok is csatlakoztak hozzájuk. A szakértők szerint nincs ok aggodalomra, pedig korábban sokak amiatt nyugtalankodtak, hogy túl sok amerikai állampapír van a két ázsiai ország befektetőinek kezében.

A jelek szerint a kínai és a japán befektetők egyre kevésbé érzik jó helyen pénzüket az amerikai állampapír-piacon, s megkezdték amerikai kötvényportfólióik leépítését. A Bloomberg által megkérdezett szakértők azonban egyelőre nem aggódnak a fejlemények miatt, inkább az amerikai állampapírpiac kellő likviditását és mélységét dicsérik azért, hogy ezt különösebb megrázkódtatások nélkül sikerült feldolgozni.

A friss adatok szerint a japán befektetők júniusban 9,4 milliárd dollár értékben vontak ki tőkét az amerikai állampapírokból, ez két év óta a legnagyobb havi kiáramlás. Az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint a 2014 márciusi csúcshoz képest a kínaiak összesen 180 milliárd dollár értékben csökkentették amerikai államkötvényekben lévő tőkéjük nagyságát.

Korábban számos olyan amerikai vélemény látott napvilágot, hogy túl magas az amerikai államkötvény-tulajdonosok között a külföldiek aránya, s ezáltal az amerikai pénzügyi rendszer sérülékenyebbé válhat. A Bloomberg felidézi Hillary Clinton szenátorként 2007-ben az akkori pénzügyminiszternek, Henry Paulsonak, illetve az akkori Fed elnöknek, Ben Bernanke-nek írt levelét, amiben úgy vélte, a folyamatnak megvan a veszélye, hogy amerikai gazdaság könnyen a Tokióban, Pekingben és Sanghajban meghozott döntések túszává válik.

Az amerikai államkötvények piaci értéke jelenleg 12 700 milliárd dollár körül van, s az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint a kínai kézben lévő mennyiség tavaly márciusban érte el csúcsát, 1650 milliárd dollárt. A külföldi befektetők kezében összesen 6130 milliárd dollárnyi amerikai állampapír van, ez a szám 2006-ban még csak 2000 milliárd dollár körül volt.

A képhez azonban hozzátartozik, hogy az amerikai állampapírpiac nagysága hatalmasat nőtt az elmúlt években a pénzügyi válságra válaszként elindított hatalmas monetáris lazítási hullámnak és a fiskális stimulusoknak köszönhetően. 2006-ban az amerikai állampapírok összértéke még csak 5000 milliárd dollár körül volt. Igaz, a számokból látszik, hogy a külföldiek által birtokolt papírok aránya valóban nőtt az évek folyamán.

Lehet, hogy a kínaiak már nem vesznek annyit, azonban az amerikai államkötvények vásárlói bázisa olyan mély és széleskörű, hogy ez nem fog különösebb gondot jelenteni, különösen, amikor a befektetők a kockázatmentes eszközöket kezdik el kedvelni - mondta a hírügynökségnek Brandon Swensen, a 35 milliárd dollárnyi vagyont kezelő RBC Global Asset Management amerikai kötvénypiacért felelős vezetője.

Csak az amerikai kereskedelmi bankok 300 milliárd dollárban növelték a tulajdonukban álló amerikai kötvények állományát 2004 márciusa óta - hívja fel a figyelmet a beszámoló.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 857 182 megtekintés

Videó: 27 325 895 megtekintés

Látogatók

Összesen5114369

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh