Moszkvát nagyon aggasztja a szíriai helyzet, ezért kész mindent megtenni a stabilizáció érdekében, beleértve, hogy tanulmányozni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsában előterjesztendő francia rendezési határozattervezetet- jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután csütörtökön Moszkvában fogadta francia hivatali partnerért, Jean-Marc Ayrault-t.

"Meg akarunk tenni mindent annak érdekében, hogy a helyzet mielőbb normalizálódjon. Nehogy megismétlődhessen az a tragédia, amelyek más országokban, egyebek között Líbiában végbement, amely után a terrorfertőzés Afrika-szerte elterjedt, beleértve Malit, Csádot, a Közép-afrikai Köztársaságot, ahol mások mellett francia katonáknak is szembe kellett azzal szállniuk" - mondta Lavrov a francia külügyminiszterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta a Szíria ügyében elfogadott ENSZ-határozatok végrehajtásának fontosságát, és kifejezte készségét arra, hogy tanulmányozza és megvitassa az orosz-amerikai kezdeményezéseket "kiegészítő" francia rendezési tervet. Kijelentette: Moszkvát érdekli Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja azon elképzelése, amelynek értelmében az an-Núszra Front egységeit ki kellene vonni Aleppó keleti városnegyedeiből.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva és Damaszkusz kész végrehajtani a szeptember 9-én megkötött orosz-amerikai megállapodást.

Ayrault a maga részéről rámutatott, hogy Párizs a szíriai konfliktus politikai rendezését szorgalmazza. Mint mondta, semmi sem indokolhatja Aleppó válogatás nélküli bombázását. Arra figyelmeztetett, hogy az a terrorizmust táplálja és szélsőségesek egy új nemzedékét teremti meg.

Lavrov reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Franciaország megteszi a kellő erőfeszítéseket a "normadiai négyek" (Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország) vezetőinek az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos, tavaly október 2-i megállapodásának sikeréért.

Az orosz diplomácia vezetője szerint "óriási" jelentőséggel bír majd Vlagyimir Putyin elnök október 19-re tervezett franciaországi látogatása.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 727 524 megtekintés

Videó: 48 936 160 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029105

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh