Egy távoli csillag előtt szabálytalan időközönként elhaladó objektumok akár mesterségesek is lehetnek. Érdekes tanulmány jelent meg a világhálón még szeptember közepén, amely azonban csak az utóbbi néhány nap során kapott nagyobb visszhangot, miután egyértelművé vált, hogy a több kérdést felvető objektumok esetében még a szakemberek körében is lehetséges magyarázatként merült fel az idegen civilizáció jelenléte. Még nem dőlt el, hogy melyik változat a legvalószínűbb.

A tanulmányban a KIC 8462852 névre hallgató, tőlünk mintegy 1480 fényévre található távoli csillagról, pontosabban a körülötte keringő objektumokról ejtenek szót, amelyek a megszokottól eltérően szabálytalan időközönként haladnak el a csillag előtt, annak fényét pedig eltérő mértékben gyengítik. A legtöbb ilyen felfedezés esetében adott, hogy a csillag előtt periodikusan áthaladó objektumok jelentik a szenzációt, ezek általában nagyobb méretű exobolygók, a Kepler segítségével megtalált rendszerben azonban a szokásostól eltérő jelenségek játszódhattak le.

A gondot a periodikus jelleg hiánya jelenti, a KIC 8462852 esetében ugyanis a csillag fénye nem mindig ugyanakkor halványul el, mi több, a halványulás mértéke és időtartama is változó - ez legfeljebb 20 százalék, illetve 5 és 80 nap közötti. A csillag túlságosan öreg ahhoz, hogy a fiatalabb társak esetében megfigyelt törmelékfelhő vegye körül, ezért merülhet fel az elfogott üstökösök, netán egy komplett aszteroidaöv jelenléte, de még a szakemberek körében is megjelent az idegen civilizáció által épített objektumokról szóló változat, amire az óvatosság miatt nyilván csak a legvégső esetben kerül sor.

A Kepler űrtávcső négy éven keresztül figyelte mintegy 150 ezer csillag fényét, így előfordulhat, hogy mindössze egy nagyon ritka természetes jelenségről van szó, de magyarázat egyelőre nincs.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 389 370 megtekintés

Videó: 34 578 139 megtekintés

Látogatók

Összesen5642995

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh