A szíriai kurd fegyveresek megkezdték a visszavonulást a török határ közeléből a Moszkva és Ankara között létrejött megállapodás nyomán - jelentette be Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön Moszkvában.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden abban egyezett meg Szocsiban, hogy az orosz katonai rendőrségnek és a szíriai határőrségnek hat napon belül el kell távolítania a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) összes fegyveresét a határ menti 30 kilométer széles sávból.   

"Megelégedéssel nyugtázzuk, hogy a Szocsiban elért megállapodásokat végrehajtják. Mindet végrehajtják" - hangoztatta Versinyin.   

Az orosz diplomata elmondta, hogy a kurd csapatvisszavonásról szóló megállapodás a polgári lakosságra nem vonatkozik. Közölte, hogy az északkelet-szíriai katonai jelenlét nincs határidőhöz kötve.   

A RIA Novosztyi hírügynökség az orosz védelmi tárcára hivatkozva azt írta, hogy Oroszország a Szocsiban Putyin és Erdogan között elért megállapodás nyomán csapaterősítést küld Szíriába a megnövekedett járőrfeladatok ellátására. Az intézkedés keretében 276 katonai rendész és 33 egységnyi haditechnika érkezik majd az arab országba.   

Az első orosz katonai rendészek szerdán érkeztek Kobani városba és tették meg az első őrjáratukat a határ mentén. Jövő keddtől az orosz és a török erők egy 10 kilométer széles határsávban - ahol korábban kurd és amerikai erők állomásoztak - közösen fognak járőrözni Északkelet-Szíriában.   

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz katonai rendészet gépkocsioszlopa csütörtökön egy új, több mint 60 kilométeres útvonalon járőrözött a szíriai-török határon, Kámeslíje és Abuda között. A szocsi megállapodás értelmében a határ szíriai oldalának ellenőrzését a Béke Forrása török hadművelet által érintett területen kívül orosz katonai rendészek és szíriai határőrök veszik át.   

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Szocsiban ismét sürgette, hogy a Szíriában "törvénytelen" alapon tartózkodó amerikai erők hagyják el az országot. Megismételte, hogy Moszkva szerint csak a Damaszkusz által hivatalosan igényelt orosz katonai jelenlét legitim.   

Végső célként azt nevezte meg, hogy a teljes politikai rendezést követően a külföldi csapat maradéktalanul elhagyják Szíriát.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 347 megtekintés

Videó: 47 973 576 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887989

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh