Az Egyesült Államok elnöke figyelmeztetett, hogy nem csupán a vegyi fegyver alkalmazása esetén várják Damaszkuszt "komoly következmények”, hanem e fegyverek „fenyegető áthelyezése” miatt is.

Igor Hohlov politológus szerint Obama szavai nem Aszadnak szólnak.

- Obama választás előtt van, és számára most az alapvető feladat, hogy újraválasszák. Így agresszív hangú nyilatkozatainak nagyobb részt nem is annyira Damaszkusz a címzettje, mint a választó, akinek imponál az a keménység, amit Obama konkurense, Mitt Romney demonstrál.

Az amerikai titkosszolgálatok értékelése szerint Szíria hat fegyvertárban őrzi biológiai és vegyi fegyvereit. Három arzenál közelében harcok folynak. Az idegbénító gázokat (olyan neuroparalizánsokat, mint a Zarin vagy a VX-gáz, illetve a mustárgáz) és a szibériai fekély bacilusait földalatti tartályokban őrzik. Nem lehet kizárni, hogy ezekhez a veszélyes anyagokhoz hozzájuthatnak szélsőséges csoportok. Akkor viszont ezek az anyagok megjelenhetnek bárhol, az Észak-Kaukázusban, Európában vagy az Egyesült Államokban – véli Igor Hohlov.

Igor Korotcsenko elemző szerint a szíriai hatóságok képesek arra, hogy megakadályozzák ezt.

- Mitikus az a forgatókönyv, amelyet az Egyesült Államok gondol ki, hogy igazolhassa a katonai intervenciót. Szerintem a vegyi fegyverek a szíriai kormány ellenőrzése alatt állnak, és semmiféle – ellenőrzés nélküli – mozgatásuk nem lehetséges.

A szíriai konfliktus eszkalációja kapcsán a nyugati médiában megjelentek olyan állítások, hogy Oroszország, Damaszkusz sokéves partnere, nem csak hagyományos, hanem vegyi fegyverekkel is ellátta Szíriát. Moszkvában ezt tagadják. Vlagyimir Mandics ezredes, a vegyi fegyverek biztonságos őrzésével és megsemmisítésével foglalkozó szövetségi főigazgatóság helyettes vezetője ennek kapcsán kijelentette:

- Nem mondanám azt, hogy lenne ilyen orosz gyártmányú fegyver Szíriában. Vegyi fegyvert Oroszország határain túlra nem szállítottunk.

Időközben Törökország és Izrael hadgyakorlatot tart, „mindenesetre” készülnek az esetleges vegyi támadás visszaverésére. Damaszkusz és Ankara között nő a feszültség. A szíriai hatóságok miután tudomást szereztek arról, hogy a szíriai felkelők Törökországtól amerikai gyártmányú Stinger légvédelmi rakétákat kaptak, válaszként azt ígérték, hogy ilyen rakétákkal szerelik fel a kurd gerillákat, amennyiben a felkelők újabb szállítmányokat kapnak. Ankara figyelmeztet: megkezdődhet a háború. A nyugati szakértők most már azt számolgatják, hogy amennyiben Bassár el-Aszad valamilyen formában távozik, a legrosszabb forgatókönyv esetére akár 60 ezer katonát is Szíriába kell vezényelni a fegyvertárak őrzésére.

Ebben a helyzetben sok minden függ a felek józan megfontolásától. Attól is, mennyire kész Damaszkusz - utolsó érvként - vegyi fegyverhez nyúlni. Szíria annak idején ratifikálás nélkül aláírta a biológiai fegyverek betiltásáról szóló ENSZ-konvenciót. Ugyanakkor – akárcsak Angola, Észak-Korea, Szomália és Egyiptom – nem csatlakozott a vegyi fegyverek betiltásával kapcsolatos dokumentumhoz. Így formálisan nincs megkötve a keze.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 124 megtekintés

Videó: 48 301 406 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920855

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh