A török parlament jóváhagyta a Szíria elleni „katonai műveleteket”. Ezt pontosan hogyan is kell értenünk? Törökország hadat üzent Szíriának? Egyelőre a török kormány egyértelművé tette a különbséget a „katonai műveletek” és a „hadüzenet” között. Hadüzenet esetén a török csapatok nyilván behatolnának az országba és a háborút akkor tekintenék megnyertnek, ha elérték céljaikat. A „katonai műveletek” engedélyezésével így Törökország szépen hátradőlhet és nyugodt szívvel lövöldözhet (vagy akár légitámadást is indíthat), anélkül, hogy elkötelezné magát a behatolásra vagy Damaszkusz megtámadására.

Törökország amúgy sem szívesen támadná meg Szíriát egymagában. Ezt csak a NATO támogatásával lépné meg, Barack Obama pedig egyértelművé tette a törökök számára, hogy a választások előtt szó sem lehet ilyesmiről. A jelenlegi elnök minden eddigi felmérés szerint vezet a választásokban és nem akar kockáztatni.

A helyzet ellenben ismét egyértelművé tette, hogy a közel-kelet egy igazi gyújtódoboz, ami bármikor felrobbanhat, megperzselve az egész világot. Érdemes megfigyelni, hogy a török-szír incidens híre önmagában elég volt arra, hogy az olajárak elszálljanak csütörtökön. Mi történne, ha tényleg kitörne a háború?

Lássuk mi vezetett a török lépéshez. Törökország szerdán szíriai célpontokat bombázott, miután egy szíriai területről indított támadás megölt öt török polgári személyt. A török kormány rendkívüli NATO-tanácskozás összehívását kérte az ügyben – jelentette az al-Arabiya televízió. A Fox News a következőket írta:

A török parlament csütörtökön jóváhagyta a Szíria elleni katonai műveleteket miután szíriai területről török célpontokat támadtak, öt polgári személy halálát okozva egy határ menti török településen.

Szíria magára vállalta a felelősséget az öt ember halálát okozó támadásért és formálisan bocsánatot kért az esetért, nyilatkozta egy török vezető.

Egyes híradások szerint a török válasz sokkal erősebb volt, mint ahogyan azt a fővonalas média mutatni szeretné. A Debka szerint például a török hadsereg szünet nélkül lőtte a szíriai katonai célpontokat:

Barack Obama vétója és a pénzhiány miatt, mivel Szaúdi-Arábia és Katar nem hajlandók támogatni az akciót, Törökország kénytelen beérni azzal, hogy egy tíz kilométeres védelmi vonalat alakít ki a két ország között, szíriai területen, folyamatos tüzérségi támadások segítségével.

Október 4-én hajnalban, Ankara utasította a török hadsereget, hogy a szerda esti első támadás után folytassa a határ menti ágyúzást az öt török áldozatot követelő szír akcióra adott válaszként.

A DEBKAfile katonai forrásai szerint a tüzérségi csapatok azt a parancsot kapták, hogy elsősorban katonai célpontokra lőjenek a kijelölt sávon belül, beleértve támaszpontokat, előőrsöket és mozgó csapatokat is.

Számos szíriai bázist és előőrsöt ért már találat és sok katona vesztette életét vagy sebesült meg a török támadás során. Sem Ankara, sem Damaszkusz nem hozta nyilvánosságra az áldozatok számát. A két ország teljes hírzárlatot rendelt el az eseményekkel kapcsolatban, hogy irányításuk alatt tudják tartani a helyzetet és megakadályozzák a teljes háború kirobbanását.

Sokan úgy gondolják, hogy az incidens jó ürügyként szolgálhat a NATO számára a szíriai eseményekbe történő beavatkozáshoz. A Bashar al-Assad elnök elleni felkelés kirobbanása óta hozzávetőlegesen 30.000 ember vesztette életét a szíriai összecsapásokban.

Szíria azonban nincs egyedül. Az Assad rezsimnek sok barátja van. Több jelentés is érkezett arról, hogy a Hezbollah és Irán elkezdte csapatait olyan pozíciókba mozgatni, hogy gyorsan Szíria segítségére siethessenek.

Fontos figyelemmel kísérni ezeket az eseményeket, mert a török-szír konfliktusba bármikor bekapcsolódhat az USA, a NATO, Irán, a Hezbollah és sok másik közel-keleti ország is.

Egy közel-keleti háború hatására az olaj amúgy is magas ára teljesen elszállhat. Csütörtökön a török-szír konfliktus hírére az olaj hordónkénti ára 3 dollárral emelkedett. Mi történne, ha tényleg háború törne ki?

Könnyű megfeledkezni arról, hogy a helyzet rendkívül gyorsan képes megváltozni. Kaliforniában például néhány olajfinomítóban tapasztalt fennakadás hatására rohamos ütemben emelkedett a benzin ára a környéken, olyannyira, hogy számos benzinkút kénytelen volt ideiglenesen bezárni.

A világ helyzete egyre bizonytalanabb. Olyan korban élünk, hogy a bolygó másik oldalán folyó események hatására az élet egy szempillantás alatt megváltozhat mindannyiunk számára.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 759 947 megtekintés

Videó: 48 957 106 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032736

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh