Az izraeli parlamentet a téli ülésszak első napján, azaz október 15-én feloszlatják. Ezt Benjamin Netanjahu jelentette be. A miniszterelnök már korábban figyelmeztetett: ehhez az intézkedéshez nyúl, amennyiben a kormány nem tudja egyeztetni a két évre szóló költségvetést.

A Kneszet új testületét valószínűleg már három hónap múlva megválasztják az izraeliek. Az izraeli kormányban levő forrásaira támaszkodva, az előrehozott választásokról az Oroszország Hangja Rádió már a hivatalos bejelentés előtt hírt adott.

Netanjahu miniszterelnök kedden este tartott rendkívüli sajtóértekezletén tette meg nyilatkozatát. Rámutatott, hogy azért vállalta ezt a lépést, mert nem tudott megállapodni a parlamenti pártok vezetőivel a költségvetés elfogadásáról. Véleménye szerint a választások előtt őket sokkal inkább saját perspektíváik foglalkoztatják, mintsem az ország javára való törekvés. Avigdor Eszkin izraeli politológus szerint a költségvetést a gazdasági problémák miatt nem sikerült egyeztetni.

- Olyan intézkedések kellettek, amelyek nem népszerűk, amelyek társadalmi tiltakozást válthatnak ki. Ezért Netanjahu eléggé ésszerűen döntött arról, hogy 8-9 hónappal előrehozza a választásokat, biztosítva magának a viszonylag könnyű győzelmet, a költségvetés elfogadását.

A szakértők szerint az új parlament összetételében nemigen fog különbözni a mostanitól. A fő erőt továbbra is Netanjahu pártja, a Likud jelenti. Egészében a Kneszetben a jobboldali és a centrista pártok dominálnak. Ezt elősegíti az izraeli határokon kialakult helyzet – állapítja meg Dmirij Marjaszisz, a Keletkutató Intézet izraeli és zsidó közösségi osztályának tudományos főmunkatársa.

- A társadalomban mindenképpen folyik a vita egy Iránnal folytatandó háború veszélyéről. A Közel-Keleten az arab felkelések miatt nem stabil a helyzet. A Szíria határán meglevő veszély, a nem egészen világos kapcsolatok Egyiptommal: olyan tényezők, amelyek hagyományosan kihatnak a jobboldali erők népszerűségére. Azt hiszem, hogy továbbra is a mostani vezetők maradnak hatalmon.

Megjegyzendő, hogy az előrehozott választásokat megszokott jelenségként kezelik Izraelben. 40 év alatt egy esetben töltötte ki a Kneszet testülete a teljes felhatalmazási időt. Izraelben ugyanis nagyon alacsony a választási küszöb, mindössze 2 százalék. Így nagyon sok párt bekerül a parlamentbe. Ilyen esetben viszont rendkívül nehéz szilárd koalíciót kialakítani.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 888 646 megtekintés

Videó: 49 062 936 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054525

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh