Egy új számítás szerint ez a legkonzervatívabb minimális szám.

Az idegen civilizációk, általában véve pedig az élet jelenléte más csillagrendszerekben mindig is kiemelt témának számított, hiszen a konkrét eredmények hiánya ellenére fantáziánkat hosszú ideje megmozgatja ez a kérdés. Kutatók egy csoportja most egy új egyenlettel állt elő, amely szerintük pontosabb választ ad a régen megfogalmazott kérdésekre, az általuk felhozott minimális szám pedig komoly reményekre ad okot.

A napokban a The Astrophysical Journal oldalán tették közzé a tanulmány részletes eredményeit, eszerint saját galaxisunkban legalább 36 olyan idegen civilizáció lehet, amely elérte a nagyjából hozzánk hasonló technikai szintet, emellett pedig aktív módon kommunikál, tehát tv-, vagy rádióadások révén az űrbe is továbbítja a jelenlétét visszaigazoló jeleket. Hasonló becsléseket eddig leginkább az úgynevezett Drake-egyenletre támaszkodva tettek közzé, most viszont az egyetem szakemberei nagyobb hangsúlyt helyeztek azon tényezőkre, amelyek eddig egy nagyon széles véleményskálán mozogtak, így kiemelt figyelmet fordítottak a csillagképződés ismert folyamataira (történeteire), a fémben gazdag, a Naphoz hasonló csillagok gyakoriságára, valamint a lakható zónában elhelyezkedő, Földhöz hasonló bolygók előfordulásának esélyeire. A feltételezéseket új adatokra támaszkodva pontosították, ezzel szerintük a valóságoshoz jóval közelebb eső számokat kaptunk.

Az egyik fő feltételezés, hogy az élet megjelenésére nagyjából 4,5 milliárd évet kell várnunk, ahogy az a Naprendszer és a Föld esetében is történt. Ezt követően a technikai civilizáció legalább 100 éven keresztül létezhet (ahogy sajátunk) és maradhat képes a folyamatos kommunikációra, amennyiben pedig így van, az úgynevezett Communicating Extra-Terrestrial Intelligent (CETI) civilizációk száma a Tejútrendszerben legalább 36 – ez a minimum érték, amelyet akkor kapunk meg, ha éppen kerek 100 évben határozzuk meg a technikai civilizációk életpályáját, tehát azt feltételezzük, hogy mindössze ennyi ideig maradnak meg a végső pusztulás és teljes eltűnés előtt. Amennyiben hosszabb időszak áll az adott civilizációk rendelkezésére, a fenti szám jóval nagyobb lehet, viszont ettől még ugyanúgy megmarad a legnagyobb akadály, amely a tőlünk mért távolságban jelenik meg.

A 100 és 400 milliárd közötti csillagot felvonultató galaxisunk esetében ez utóbbi ugyanis átlagosan 17 ezer fényév, vagyis a kapcsolatfelvétel ma gyakorlatilag lehetetlen számunkra. Ettől függetlenül mégis reményre ad okot a most megismert minimális érték, különösen akkor, ha később esetleg arra is bizonyítékot találunk, hogy a technikai civilizációk többnyire 100 évnél tovább maradnak fenn, ez ugyanis számunkra is pozitív előjel lehet.

Forrás: sg.hu / iopscience.iop.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 109 megtekintés

Videó: 47 971 789 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887865

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh