Elkészítette jelentését a jelenlegi szerzői jogdíj-konstrukciókat felváltó modellekről António Vitorino, az Európai Unió egykori belügyi és igazságügyi biztosa. A szakembert Michel Barnier belső piacokért felelős biztos bízta meg a jelentés elkészítésével és a különböző érdekcsoportok közötti közvetítéssel.

A jelenlegi szabályozások alapján Európában csak korlátozottan van engedélyezve a szerzői jog által védett zeneszámok, filmek és szövegek magáncélú másolása, ezért cserébe a jogtulajdonosok átalánydíjat kapnak. A jogdíjak egyaránt sújtják a PC-ket, az MP3-lejátszókat, az okostelefonokat, a merevlemezeket, a fénymásolókat, a szkennereket és a multifunkciós készülékeket, az USB-kulcsokat, a memóriakártyákat és a CD-, illetve DVD-lemezeket. A jogdíjak beszedését és elosztását a nemzeti jogvédő szervezetek végzik. A médiavilág digitalizálódásával azonban ez a rendszer egyre kevésbé tartható fenni. Vitorino ezért dolgozta ki a reformjavaslatait.

A dokumentumban Vitorino azt javasolta, hogy a jövőben olyan szerzői jogi szabályozás legyen Európában, amely a szerzői jogdíjak alkalmazása helyett a közvetlen értékesítést helyezi előtérbe. Az egykori belügyi és igazságügyi biztos kiemelte, hogy a felhasználók számára átláthatóbbá kell tenni a szerzői jogdíjas konstrukciókat, továbbá szorgalmazta, hogy az európai uniós tagállamokban alkalmazott nemzeti szerzői jogdíj-rendszereket összhangba kell hozni egymással azért, hogy megszüntethető legyen a piaci versenyt jelenleg akadályozó állapot.

Mindez azt jelentené, hogy a gyártókra és az importőrökre eddig vonatkozó jogdíjfizetési kötelezettséget hosszú távon a kereskedőkre kellene áthárítani és a jogdíj-rendszert egyszerűbbé kell tenni. Emellett meg kell könnyíteni a különböző eszközöknek az egyik európai országból a másikba való exportját. A javaslatok között van az is, hogy a határon átnyúló tranzakciók esetén a felhasználó kizárólag a lakóhelye szerinti országban fizessen jogdíjat.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 636 megtekintés

Videó: 48 319 892 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923485

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh