A hálózatot ugyanis még a NASA által tervezett visszatérés előtt kiépítenék.

Az amerikai űrügynökség fokozott erővel dolgozik a Holdra való visszatérésen, bár ezzel kapcsolatban legutóbb tavaly számoltunk be friss fejleményekről. Akkor a leszállóegység kiválasztása, a jelöltek listája volt a téma, most azonban egyértelművé vált, hogy a küldetés megvalósulása előtt először a helyi internet-összeköttetést építenék ki a felszínen.

A NASA még a hónap elején tette közzé részletes bejelentését, amelyben a Lunar Network, vagyis a LunaNet fontosabb jellemzőit sorolják fel. Kiemelik, hogy a hálózat a Delay/Disruption Tolerant Networking (DTN) technológiára épülne, ami fontos előrelépést jelent, hiszen eddig a két égitest közötti kommunikációt előre kijelölt időpontokban, az ehhez szükséges eszközök precízen időzített bevonásával valósították meg, az új protokoll viszont a különböző zavaró (és az adást szüneteltető) tényezők megjelenése esetén is gond nélkül továbbítja majd az adatokat a két végpont között. A hálózat maga több eltérő célt szolgálna, ez nemcsak az űrhajósoknak és az irányítóközpontnak, de még az eltérő területekre koncentráló kutatóknak is nagyon hasznos lehet.

A LunaNet főbb szolgáltatásai között sorolják fel a jelentős mértékben javított navigációt, a platform révén ugyanis önálló, a földi irányítás teljes mellőzésével megvalósuló közlekedés indulhat el. Ennek segítségével az emberi személyzet és az őket kiegészítő robotok különösebb gond nélkül, gyorsan és egyszerűen meghatározhatják majd pontos pozíciójukat, illetve közölhetik azt a küldetés főbb pontjainak tervezésében közreműködő rendszereknek.

Emellett azonban a veszélyes időjárási körülményekre utaló figyelmeztetések, valamint az egyéb fontos információk is gyorsabban eljutnak majd hozzájuk, így elkerülhetők lennének a nagyobb problémák, miközben a Földön munkálkodó szakemberek a hálózat elemeit a további részletes mérések elvégzésére vethetik be, így még jobban megismerhetjük majd a helyi körülményeket.

A szeptemberben közzétett dokumentumban arról is említést tesznek, hogy a távoli rádiójelek észlelése is felbukkan a lehetőségek között, így immár a Holdon is figyelhetnénk az érdekesebb jelekre.

A NASA a tervek szerint négy fázisban valósítja majd meg a visszatérést, az első két Artemis-küldetés még legénység nélkül indulna el, az SLS és az Orion-kapszula párosára építve, ezt követné a harmadik expedíció, valamikor 2024-ben, amelynek révén már a felszínen landolnának a legénység tagjai. Felmerül a hasonló hálózat kiépítésének lehetősége a Marson is, ez viszont még picit odébb van.

Forrás: sg.hu / nasa.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 965 megtekintés

Videó: 48 306 956 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921494

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh