Az Egyesült Államok segítséget nyújt Vietnam egyik területén az Agent Orange szennyezés felszámolásában. A háború 1975-ös befejezése óta ez az első ilyen lépés. A munkálatok az egyik nagyváros, Danang repülőterénél zajlanak majd.

Az amerikai haderők a vietnami háború alatt több millió liter mérgező lombtalanítót szórtak le az erdőkre, hogy megsemmisítsék az ellenség fedezékét. A tárolására szolgáló narancssárga csíkos hordókról elnevezett Agent Orange egyike volt ezeknek a növényirtószereknek, az USA messze ezt a nagy hatékonyságú gyomirtó és defoliáns keveréket vetette be a legtöbbször, amit a gyártási folyamatából adódóan dioxin szennyezett be, az ágenseknek kitett személyeknél súlyos egészségügyi problémákhoz vezetve. Vietnam szerint több millió lakos szenvedett el károsodásokat a szertől, beleértve 150.000 súlyos rendellenességekkel született gyermeket.

Az Agent Orange Áldozatok Szövetségének alelnöke, Tran Xuan a BBC-nek adott interjújában "kissé megkésettnek" nevezte az amerikai segítségnyújtást, azonban "nagyra értékeli" a lépést. "Ez azt bizonyítja, hogy az amerikai kormány most felvállalja a felelősséget, hogy támogasson bennünket. Remélem ezek az erőfeszítések megtöbbszöröződnek a jövőben" - mondta. "Mindazonáltal úgy véljük, a tisztítás független a vietnami Agent Orange áldozatok kárpótlásának ügyétől, akik ma is szenvednek ettől az igazságtalanságtól. Ezek a városok mindentől függetlenül folytatják a pereskedést"

Az Egyesült Államok kártalanította saját veteránjait, akik ki voltak téve a defoliánsoknak, a vietnami polgárokat azonban nem. Egy csoport pert indított az amerikai gyártók ellen, azonban keresetüket 2007-ben elutasították. Csütörtökön ünnepséget tartottak Danang repülőterén, ahol a növényirtót tárolták, mielőtt szétszórták volna a vietkongokat, az akkori kommunista kormányt támogató gerillákat rejtő erdők felett. Az amerikai kormány 41 millió dollárt biztosít a tisztítási projektnek, amit két amerikai cég végez el a vietnami hadügy minisztériummal közreműködve. Az USA a múltban is próbált segíteni néhány társadalmi szolgáltatás finanszírozásával, azonban ez az első közvetlen segítségnyújtás részükről.

A szennyezett talajt és üledékeket ki kell ásni, majd magas hőmérsékletre hevítve meg kell semmisíteni a benne található dioxinokat. Frank Donovan az USAID vietnami képviselője elmondta, hogy a projekt 2016-ig fog tartani. "Arra számítunk, hogy szennyezésmentesítéssel megszabadulunk a dioxinnal szennyezett területektől, elérve az ártalmatlan szintet, amit mind az amerikai, mind a vietnami kormány elvár, így újra biztonságossá válnak ipari, kereskedelmi vagy lakossági felhasználásra" - mondta Donovan a Radio Australianak.

Több tucat más szennyeződési gócpont van még, ahol a növényirtókat tárolták, köztük két másik repülőtér. Az USA és Vietnam 1995-ben állította vissza teljes diplomáciai kapcsolatát és az elmúlt években egyre jobban közeledett egymás felé a két ország Kína magatartásának köszönhetően, amit a Dél-Kínai-tenger vitatott területeivel kapcsolatban tanúsított. Nga Pham, a BBC vietnami tudósítója szerint az Agent Orange a háború legkeserűbb öröksége és a vietnamiak többsége több segítséget vár az Egyesült Államoktól.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 702 761 megtekintés

Videó: 48 915 477 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025047

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh