A Felszabadítás Napjának küszöbén, amely mindkét koreai állam számára nemzeti ünnep, Észak- és Dél-Korea képviselői megegyeztek a két állam által közösen irányított keszongi ipari parkkal kapcsolatban.

A keszongi ipari park működését Észak-Korea egyoldalúan állította le még április elején. Akkor Phenjan arról biztosított, hogy a katonai konfliktus a Koreai-félszigeten az elkövetkezendő napokban újra kitör. A keszongi park bezárásnak, amely átvészelt már nem egy politikai válságot, úgy tűnik ezt kellett volna hangsúlyoznia, hogy ezúttal a problémát maximális komolysággal kell kezelni. Mindazonáltal, már a hivatalos nyilatkozatokból is következtetni lehetett, hogy a parkot újra megnyitják, amennyiben Dél-Korea Észak-Korea elvárásainak megfelelően fog viselkedni.

Valószínűleg Phenjanban azt gondolták, hogy a keszongi ipari parkot nem lesz nehéz megnyitni a politikai-pszichológiai nyomást követően, legkésőbb ez év április 15-e után. Ugyanakkor Szöul úgy döntött, hogy visszahívja a területről az ott dolgozókat. Így világossá vált, hogy a terület újraindításához formális tárgyalásokra lesz szükség.

A tárgyalások nehezen mentek, de végül minden a lehető legjobban alakult. Az augusztus 14-én megkötött egyezmény szerint, az ipari park hamarosan újra megkezdi működését. A felek kötelezettséget vállaltak, hogy a jövőben önkényesen semmilyen körülmények között nem állítják le az ipari park működését.

Ugyanakkor, a két koreai állam közötti megállapodásnak, ahogy azzal mindenki tisztában van, nem lehetett hitelt adni. Éppen ezért van jelentősége annak, hogy a park nemzetközivé válik, azaz a területen nemzetközi vállalatoknak kell megjelennie. Ez pedig azt jelenti, hogy a külföldi cégek be fogják tudni vonni országuk kormányát, így egy esetleges újabb bezárás sokban megtépázhatja annak a kormánynak a hírnevét, amely a bezárás mellett döntött.

Összességében azt lehet mondani, hogy a vesztes Észak lett. A park bezárásáról szóló döntés nem adott semmiféle politikai kiváltságot, a feltételek azonban, amelyekkel a park újra megkezdi működését, kevésbé kedvezőek Phenjan számára.

De talán nem is kell győzteseket és veszteseket keresni ebben az esetben. A keszongi ipari parkra mindenkinek szüksége van. Dél-Koreának egy viszonylag stabil kapcsolatot jelent északi szomszédjával, Észak-Koreának pedig a bevételi forrás mind a kormány, mind pedig annak az 50 ezer embernek a számára, akik ott dolgoznak.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 553 megtekintés

Videó: 47 975 354 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888134

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh