Vezető beosztású orosz állami tisztviselők, valamint a parlamenti képviselők vasárnapig tarthatnak pénzt külföldön. Hétfőn lép ugyanis hatályba a Vlagyimir Putyin államfő által május 5-én aláírt törvény, amely szerint tisztviselők és törvényhozók meghatározott köre már nem rendelkezhet pénzeszközökkel külföldi bankokban, és külföldi értékpapírjaik, részvényeik sem lehetnek.

A tiltás minden hivatalos személyre vonatkozik, aki a posztján Oroszország szuverenitását és nemzetbiztonságát érintő kérdésekben hoz döntéseket. A törvény szerint az orosz főügyész helyetteseitől és a szövetségi állami tisztviselőktől kezdve a bírákon, nyomozókon, adó- és vámhatósági tisztségviselőkön át a választott tisztséget betöltő személyekig, beleértve a városi és helyhatósági tisztségviselőket is, senki sem tarthat külföldön pénzt, értékpapírt. A törvény kiterjed az érintettek feleségeire és gyermekeire is.

A törvény három hónapot adott az előírás teljesítésére. A törvény megsértőit azonnal menesztik állásukból és munkahelyükről is.

A jogszabály eredetileg tiltotta volna a külföldi ingatlanvagyont is, de később ez a rendelkezés kikerült a tervezetből. Az érintetteknek ugyanakkor kötelezően be kell jelenteniük, ha más országban ingatlannal rendelkeznek.

A szigorítást Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezte tavaly, a parlamenti vita azonban hónapokig folyt. Végül április végén a parlament mindkét háza elfogadta az új szabályozást.

Augusztusban a tiltás miatt távozott a kormányból Gyenisz Szerdlov távközlési és tömegkommunikációs miniszterhelyettes.

A jogszabály miatt a tavaly márciusi elnökválasztáson harmadik legtöbb szavazatot elérő Mihail Prohorov orosz milliárdos is kénytelen volt lemondani arról, hogy induljon a szeptember 8-án esedékes moszkvai főpolgármester-választáson.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 167 megtekintés

Videó: 47 973 299 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887964

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh