A japán nukleáris figyelőszervezet bejelentette, hogy a fukusimai atomreaktorból kiömlő vízmennyiség „vészhelyzetet teremtett”. Minden egyes nap 300 tonna radioaktív víz szivárog az óceánba és mára egyértelművé vált, hogy az atomerőművet üzemeltető TEPCO két és fél éve próbálja leplezni a katasztrófa igazi mértékét.

„Hiszem, hogy ez a szivárgás két és fél éve folyamatosan tart,” állítja Suzuki úr, aki 12 évig volt a TEPCO dolgozója.

„Még mindig vannak olyan reaktorépületek, amelyekbe egyáltalán nem tudtak bejutni,” mondja Fujomoto úr, egy másik dolgozó. „Mindig fennáll egy újabb robbanás veszélye.”

Néhány dolgozót erősen radioaktív vízzel permeteztek le a buszmegállóban

Jól demonstrálja a helyzet kaotikus jellegét a TEPCO bejelentése, miszerint nemrég néhány dolgozóját valahogy (ezt mindenki értelmezze, ahogy tudja) erősen radioaktív vízzel permeteztek le, miközben azok a buszra vártak.

„A dolgozók nyak felett négyzetcentiméterenként 10 becquerel sugárzásnak voltak kitéve,” írta a Bloomberg.

A TEPCO nem tudja, hogyan lett ilyen mértékben szennyezett a dolgozókat ért vízpermet. Ideiglenes intézkedésként megtiltották a vízcsapok használatát az épületben, mivel minden víz azonos forrásból érkezik. Bizonyára nagyon zavaróak lehetnek az állandó riasztások a telepen. A hatékonyabb munka érdekében a cég úgy gondolta jobb lesz, ha kiiktatják a sugárzás riasztókat és úgy tesznek, mintha minden rendben volna.

A TEPCO két és fél év után, csupán nemrégiben ismerte el, hogy a radioaktív víz folyamatosan szivárgott a tengerbe. A cég viselkedése sok tízmillió ember életét sodorta veszélybe ezalatt az idő alatt, akik számára sokkal hasznosabb lett volna a helyzet valós felvázolása és az egészségkárosító veszélyekre történő figyelmeztetés.

„Jelenleg (2013 július) Fukusima 80-szor, 100-szor kiterjedtebb és intenzívebb szerencsétlenség és körülbelül 100-szor annyi sugárzást bocsát ki, mint annak idején Csernobil,” nyilatkozta Dr. Simon Atkins, a BlogTalkRadio adásában.

„A probléma Fukushimával, hogy … már 865 napja szivárog belőle a tetemes sugárszennyezés.”

A japán társadalom elhallgattatja a leleplezőket

A TEPCO azért képes ilyen sokáig elhallgatni az igazságot, mert a japán társadalom a konformitáshoz szokott. Az emberekbe belenevelték, hogy ne próbáljanak kilógni a tömegből és nem díjazzák az individualizmust. Az emberek szinte kényszeresen védik a status quo-t, akkor is, ha az szörnyű hazugságokra épült.

Az Egyesült Államok természetesen szemet huny a helyzet felett, mert a fukusimai erőművet az ország egyik legnagyobb fegyvergyártója, a General Electric tervezte és építette. A GE által a használt fűtőelemek tárolására tervezett medencék így utólag igen rossz elképzelésnek tűnnek. Mint kiderült, a használt fűtőelemek hosszú távú tárolására illetve megsemmisítésére nem készült terv. Az elképzelés valami olyasmi lehetett, hogy egyszerűen hagyják felgyülemleni őket, majd a problémát utódaikra hagyják.

Miközben a két állam struccpolitikát folytat, a lakosságot folyamatosan fenyegeti a sugárszennyezés. Az igazság pedig csupán azért kezd kiszivárogni, mert nem képesek a világ valamennyi Geiger számlálóját megbuherálni.

Veszélyes takarítási művelet

A TEPCO most arra készül, hogy kiemelje a 400 tonna használt fűtőelemet a sérült reaktorépületből, ami rendkívül veszélyes műveletnek ígérkezik. Ilyet korábban még sehol sem kíséreltek meg.

A Hirosimai atomtámadás 14 ezerszeresének megfelelő sugárzással fenyegető művelet során 1300 darab használt fűtőelem kerülne kiemelésre az összedőléssel fenyegető épületből.

Számos szakértő megkérdőjelezi, hogy ez sikeresen végrehajtható-e.

„Nagyon sok olyan fűtőelem van, amelyek kiemelésénél problémák léphetnek fel,” mondja Arnie Gundersen, veterán nukleáris mérnök, a Fairewinds Energy Education igazgatója, aki korábban fűtőelemek összeszereléséért volt felelős.

A reaktor négyes épületében novemberben kezdődő művelet számos veszélyt rejt magában, beleértve a komoly sugárszennyezést is, amennyiben egy fűtőelem panel széttörik, beszorul, vagy túl közel kerül egy szomszédos kazettához, mondja Arnie Gundersen és számos más szakértő.

Egy ilyen esemény a 2011-es nukleáris válságnál is komolyabb katasztrófához vezetne. Igazából senki sem tudja, hogy a helyzet mennyire válhat kritikussá, de Mycle Schneider és Antony Froggatt, független tanácsadók a 2013-as Világ Atomipari Státuszjelentésben azt írták, hogy „a 4-es egység használt fűtőelem tárolójából történő teljes, akadálytalan szivárgás a történelem legsúlyosabb radiológiai katasztrófáját eredményezheti”.

Tavaly a TEPCO két fűtőelem kiemelését hajtotta végre, ez azonban nem olyan veszélyes művelet, mint a használt fűtőelem kazetták eltávolítása. A használt fűtőelemek kiemelése a reaktor normális üzemének részét képező folyamat, azonban egy súlyosan károsodott reaktorból való kiemelésre még nem volt példa.

„A fűtőelem tároló medence esetében a legkritikusabb pont, hogy egy beindult folyamat nem megállítható. Nincsenek szabályozó rudak, amik segíthetnék a folyamat kontrollálását,” mondja Gundersen. „Az elhasznált fűtőelemek tárolására használt medence hűtési rendszerét arra tervezték, hogy a bomlás közben keletkező hőt eltávolítsa, de nem képes egy folyamatban lévő nukleáris reakciót lehűteni.”

„Korábban ez egy számítógép vezérelt folyamat volt. A rendszer milliméterre pontosan tudta minden egyes rúd pozícióját, most azonban ez a segítség nem áll rendelkezésre. Mindent manuálisan kell végrehajtani, így komoly a veszélye annak, hogy egy fűtőelem leesik és széttörik,” mondja Toshio Kimura, a TEPCO egyik volt technikusa.

Normális körülmények között ez a művelet hozzávetőleg 100 napot venne igénybe. A TEPCO eredetileg két évet számolt az akcióra, majd ezt egy évre csökkentette a helyzet sürgető természete miatt, azonban a körülményeket figyelembe véve ez is túl optimista becslésnek tűnik.

Forrás: idokjelei.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Fukushima fejezi be az emberiség ámokfutását? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 707 megtekintés

Videó: 47 972 701 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887917

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh