"No Monti-day" címmel tüntetés volt szombaton Rómában: egyetemisták, ifjúsági szervezetek, szakszervezetek tiltakoztak az olasz kormány megszorításai ellen.

A lázadó Európa mellett állunk: kergessük el a Monti-kormányt! - ez a transzparens volt olvasható a Róma városközpontján áthaladó tüntetés élén. A lateráni Szent János bazilika előtti tér felé tartó menetet a munkát és fizetésemelést követelő olasz tűzoltók és a dél-olasz Tarantóból érkezett Ilva acélgyár munkásai vezették.

A Monti-kormány gazdaságpolitikája ellen rendezett tömegtüntetéshez egyetemisták, pedagógusok, számos szélsőbaloldali ifjúsági szervezet és szakszervezet is csatlakozott, a Fiat-gyárak és a bezárásra ítélt szardíniai szénbányák munkásaival együtt. Megjelentek a Lyon és Torinó közötti nagy-sebességű vasútvonal ellen évek óta tüntető mozgalom tagjai is.

Nemet mondunk a szociális mészárlásra! Monti, takarodj! Elég a bizonytalanságból, elbocsátásból, munkanélküliségből! - hirdették a tüntetők táblái.

A menetben haladó egyik kamionon hatalmas polip jelképezte a nemzetközi pénzügyi világot, amely csápjaival Barack Obama, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi, Mario Draghi és Mario Monti bábját mozgatta.

A tiltakozók egy része festék- és papírbombákkal, tojással dobálta meg a bankok kirakatait, petárdát robbantott, hulladéktartókat gyújtott fel, de a megmozdulás Gianni Alemanno főpolgármester tájékoztatása szerint incidensek nélkül ért véget.

A hatóságok tízezresre, a szervezők százötvenezresre becsülték a tömeget, amely rövid időre eltorlaszolta a Rómából kivezető országutat is, közlekedési káoszt okozva.

Az olasz főváros kereskedői kártérítést követelnek a tüntetés szervezőitől, mivel zavargásoktól tartva szombat délután nem merték kinyitni üzleteiket.

A tüntetés rendkívüli biztonsági intézkedések között zajlott: ezer rendőr felügyelte a menetet. Róma több metróállomását lezárták, a menet útvonaláról elszállították a parkoló autókat. A hatóságok a Black Bloc csoportjaitól tartottak. A tavaly október 15-én rendezett hasonló tömegtüntetésen a tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró szélsőségesek utcai harcot provokáltak a rohamrendőrökkel, csatatérré változtatva Róma belvárosát.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3492628

Jelenleg az oldalon

11
Online