Tony Blair szerint az EU jobban járna egy közvetlenül megválasztott elnökkel; a korábbi brit miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy az országok közötti egyre mélyülő szakadék a szövetség felbomlásához vezethet.

Tony Blair, volt brit miniszterelnök javaslata szerint, amiről sokan úgy gondolják, felér a pozíció saját részre történő megpályázásával, az EU-nak jól jönne egy erős, az emberek által elfogadott vezető. Arra is figyelmeztetett, hogy a Nagy-Britannia és az eurózóna erős magva közötti egyre mélyülő politikai ellentétek a szövetség felbomlásához vezethetnek.

„Az Európai válságból végre megszülethet az igazi és fenntartható integráció lehetősége,” mondta Mr. Blair. „Egy egész Európa részvételével lebonyolított EU elnökválasztás… lenne a legközvetlenebb módja annak, hogy a lakosságot is bevonjuk az ügybe.” Európa milliói „elidegenítve” éreznék magukat, ha nem lenne követlen beleszólásuk abba, hogy ki kormányoz felettük, nyilatkozta Tony Blair a Nicolas Berggruen Intézet a Kormányzásért számára.

„Választások egy komoly posztért. Ezt mindenki megértené,” mondta. „Az Európai Parlamenttel az a probléma, hogy bár teljes mértékben demokratikus úton választották meg, az én személyes tapasztalatom szerint az emberek nem érzik közel magukat európai parlamenti képviselőikhez.”

A berlini összejövetelen nyilatkozva Blair elmondta, hogy az EU nem hagyhatja, hogy ez a bizonyos szakadék tovább szélesedjen, az Európától nagyobb hatalmat követelő Nagy-Britannia, és mondjuk a Franciaországhoz és Németországhoz hasonló államok között, amelyek viszont nagyobb politikai egységet akarnak.

„Figyelmeztetésemet komolyan gondolom. Amennyiben az eurózóna szerkezeteként egy politikailag és gazdaságilag alapvetően megosztott Európa jön létre, nem pedig egy olyan Európa, ami saját keretein belül lehetővé teszi az integráció különböző szintjeit, az EU, ahogyan azt most ismerjük, elindul a felbomlás felé,” mondta. A David Cameronnak szánt, felszínesen álcázott figyelmeztetésben kifejtette, hogy a „rövidtávú politika” nem szolgálja Nagy-Britannia érdekeit és arra biztatta országát, hogy „vállaljon konstruktív szerepet az új unió kialakításában”.

David Cameron, brit miniszterelnök, jelenleg komoly nyomás alatt van a saját pártján belüli euró szkeptikusok részéről, akik azt akarják, hogy írjon ki népszavazást Nagy-Britannia EU tagsága kérdésében. Egyes európai nemzetek, mint Finnország például, aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Nagy-Britannia búcsúzni készül az EU-tól. Tony Blair elmondta, hogy nem lesz könnyű feladat meghatározni, országa milyen szerepet vállaljon az átalakuló Unióban.

„A kérdés azonban elsődleges fontosságú, ha Nagy-Britannia nem akar a kispadon maradni. Európa sem akarhatja elveszteni egy ilyen nagy és komoly tag részvételét,” mondta.

Forrás: idokjelei.hu/ telegraph.co.uk Kattintson ide...#

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 733 234 megtekintés

Videó: 28 056 212 megtekintés

Látogatók

Összesen5164918

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh