Az izraeli hadsereg az 1973-as arab-izraeli (jóm-kipúri) háború óta első alkalommal adott le figyelmeztető lövéseket szíriai területre vasárnap azt követően, hogy a szíriai hadsereg és a felkelők harca során eltévedt aknagránátok csapódtak be az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon.

Sem emberéletben, sem anyagiakban nem esett kár. A Bir al-Adzsami falu felől érkezett szíriai akna az izraeli hadsereg szóvivői szerint egy eltévedt lövedék volt, amely a felkelők és a kormány-hű csapatok harcában irányt tévesztett.

Az esetről az izraeli hadsereg szóvivője számolt be.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter ezt megelőzően ugyancsak vasárnap a hadsereg rádiójában megfenyegette Szíriát: ha folytatódik szíriai lövedékek becsapódása a Golán-fennsíkon, akkor Izrael azt nem hagyja válasz nélkül.

A bejelentés napokkal azt követően hangzott el, hogy Izrael felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt: fékezze meg az ellenzéki erők elleni támadásokat a Golán-fennsík közelében.

Izrael a vasárnapi becsapódások miatt panaszt tett az Izrael és Szíria között a demilitarizált ütközőzónában állomásozó ENSZ-békefenntartó csapatoknál. A hadsereg bejelentette: elfogadhatatlannak tekinti a Szíriából Izraelbe érkező lövéseket, azok súlyos választ vonnak maguk után.

Vasárnap reggel a kormányülés kezdete előtt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy országa „közelről figyeli a szíriai határnál történő eseményeket, és készen áll bármilyen fejleményre.”

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el. A szír lakosság zömmel elmenekült a fennsíkról, ahol zsidó telepesek alapítottak új városokat. Izrael és Szíria között nincs érvényes békeszerződés, csak egy 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodás.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 433 megtekintés

Videó: 48 290 456 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919828

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh