James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) töröltette a terrorizmusra és az al-Kaidára vonatkozó utalásokat azokból a háttér-összefoglalókból, amelyeket az amerikai kormányhivatalnokoknak a bengázi terrortámadásról való nyilatkozatai számára készítettek - közölte egybehangzóan a CNN és a CBS televízió.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyetértésével Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet ilyen összefoglalót kapott, mielőtt azt állította, hogy a bengázi amerikai konzulátus elleni támadás szélsőségesek "spontán" fellépése volt. Az eredetileg kommunikált hivatalos verzió szerint az incidenst egy Floridában forgatott iszlámellenes film váltotta ki.

A helyzetet bonyolítja, hogy a támadás elkövetésével gyanúsított Anszár al-Sária radikális szervezet hivatalosan nem része és nem alárendeltje az al-Kaidának, így ez utóbbi csoport nevének törlése a háttéranyagból nem volt teljesen indokolatlan.

James Clapper 16 amerikai hírszerző szolgálat működését koordinálja. Szóvivője, Shawn Turner szerint az Egyesült Államok illetékes szolgálatai a kezdetektől fogva biztosak voltak abban, hogy terrortámadás történt, de ennek alátámasztására eleinte nem rendelkeztek szilárd bizonyítékkal. A kormányzat tagjait ugyanakkor a minősített tájékoztatási csatornákon keresztül ebben a szellemben tájékoztatták.

A CIA által a nyilvános kommunikáció számára előkészített eredeti háttéranyagot előbb a DNI, majd az FBI is módosította. A televíziók értesülése szerint ez rutineljárásnak számít.

Az amerikai kormányzat az elnökválasztási kampány során és azt követően is támadások célpontjává vált: a republikánusok azt állították, a nyilvános tájékoztatásból politikai szándékkal törölték, hogy a kelet-líbiai városban 2012. szeptember 11-én terrortámadás történt. Ezt a Fehér Ház, valamint a külügyi és az igazságügyi tárca egyaránt cáfolta.

A támadás következtében négy amerikai állampolgár - köztük Chris Stevens nagykövet - életét vesztette.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 679 177 megtekintés

Videó: 48 890 008 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021306

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh