A világ bankjai számára a 2012. esztendő a legszerencsétlenebbnek bizonyult a bírósági kártérítések és bírságok szempontjából. Az RBC Daily lap számításai szerint az idén a hitelintézetek ügyfelei rekord összeget – több mint 20 milliárd dollárt – kaptak bírósági ítéletek alapján a bankároktól. A legnagyobb csapás e tekintetben az Egyesült Államok pénzintézeteit érte.

A 2012. esztendő bővelkedett botrányokban és perekben a bankszférában. Tavasszal Londonban botrány robbant ki a brit Barclays Bank körül, ami a pénzintézet igazgatójának tisztségébe került. Botrány botrányt követett: összeomlott az a séma, amelyben bolygónk legnagyobb pénzintézetei voltak érintve: a HSBC, a Citigroup, a Credit Suisse, a JP Morgan… Azonban mindannyian egyöntetűen készek voltak elsimítani a konfliktust, és úgymond, „helyben” kiegyezni. Ez megszokott gyakorlat a mai bankvilágban – mondja a Kalita-Finansz pénzügyi csoport vezető elemzője, Alekszej Vjazovszkij.

„Ezeket a bírságokat a bankok tulajdonképpen belekalkulálják a forgalomba, és amint csak felmerül a probléma, azt azonnal megoldják anélkül, hogy bíróságra kellene vinni az ügyet.”

Szakértők nem is vállalkoznak arra, hogy összeszámolják, mennyit kereshettek a bankárok a befektetők csalásán. Nyílt csalásról van szó – mondják a szakemberek. A bankok tevékenységét nem szenvedték meg az egyszerű befektetők – magyarázza az Alor társaságok csoportjának ügyvezetője, Szergej Hesztanov.

„Az a helyzet, hogy azok a cselekedetek, amelyek elkövetésével a bankokat vádolják, nem okoztak semmilyen kárt a legtöbb kliensnek. Számos szakértő úgy véli, hogy a bankokkal szemben támasztott vádak egy része formális jellegű. Létezik olyan vélemény, hogy amennyiben a bankok nem lettek volna hajlandók bírságot fizetni, hanem behatóbb vizsgálatot követeltek volna, akkor nagy eséllyel nagyobb részüket felmentették volna a vádak alól.”

Más – nagy visszhangot keltő, bankokkal kapcsolatos – botrány közül az UBS tradere, Kweku Adoboli esete volt emlékezetes. Adobolit azzal vádolták, hogy több mint 2 milliárd dollár kárt okozott. A közelmúltban a Deutsche Bank székházát rendőrség kereste fel és házkutatást tartott. Az intézményt azzal gyanúsítják, hogy pénzt mosott az üvegházhatású gáz-kvóták értékesítése során. Bármi szolgáljon is a vád ürügyéül, a bank mindig veszt, hiszen a vádak árnyat vetnek a pénzintézet nevére – véli Pavel Medvegyev, a közgazdasági tudományok doktora.

„Szerintem ezek a veszteségek komolyabbak. Azzal kapcsolatosak ugyanis, hogy egy-egy ügyfél kevesebb pénz bíz az illető bankra, a potenciális ügyfelek közül pedig valaki nem válik tényleges ügyféllé.”

Érdekes, hogy az orosz bankok közül eddig egy sem volt érintett világméretű csalásban vagy machinációban. Szakértők szerint a közeljövőben ez aligha történhet meg több oknál is fogva. Elsősorban nyugaton a piac volumene nagyobb, mint Oroszországban. Másodszor, az állam sokkal precízebben ügyel a törvények teljesítésére és azonnal jelzi, ha valami nem stimmel. Azonkívül a honpolgárok bizalma az orosz bankrendszer iránt – Európától és Amerikától eltérően – növekszik: az idén a bankbetétek nagyságrendje majdnem 20%-kal növekedett.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 639 007 megtekintés

Videó: 48 837 929 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7011814

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh