Mario Monti választási programját dicsérte a L'Osservatore Romano szentszéki napilap csütörtök délután megjelent száma. A felmérések szerint a februári parlamenti választásokon a Monti-lista 20 százalékos támogatottságra számíthat.

A "közös jót szem előtt tartó" Montival "a politika visszaszerzi legnemesebb és legmagasztosabb értelmét" - írta a L'Osservatore Romano.

A szentszéki napilap Mario Monti mellett foglalt állást a megkezdődött olasz választási kampányban. Ennek Federico Lombardi szentszéki szóvivő későbbi pontosítása sem tudta az élét elvenni. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Vatikán szokása szerint nem nyilvánít véleményt az olasz belpolitikai versenyben.

Monti csütörtökön a programját felkaroló keresztény centrumpártokkal egyeztetett: a Pierferdinando Casini vezette Kereszténydemokrata Unióval (UDC), a Gianfranco Fini vezette Jövő és Szabadság Olaszországért (FLI) párttal és a Luca Cordero di Montezemolo alapította Jövő Olaszországa mozgalommal.

Év végi sajtótájékoztatóján Monti cáfolta, hogy nevével fémjelzett listát indítana, sajtóértesülések szerint azonban a három centrumerő a február 24-25-i voksolásra mégiscsak közös listát állít Monti nevével. A felmérések azt mutatják, hogy Monti 20 százalékos támogatottságra számíthat, többre, mint a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) és ugyanannyira, mint a Beppe Grillo humorista vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S).

Monti pénteken kormánya volt szakértő minisztereivel egyeztet arról, közülük ki akarja folytatni a politikai munkát.

Csapatuk összeállításában Montit és választási szövetségeseit sürgeti az idő: január közepéig a pártoknak be kell nyújtaniuk a választási listákat.

"Monti középkori kúrával gyógyítaná Itáliát: folyamatos érvágást a betegnek, amíg bele nem hal" - hangoztatta újabb televíziós szereplésében Berlusconi. A PdL elnöke csaknem két hete naponta legalább fél órát szerepel a kereskedelmi és közszolgálati csatornákon.

Az olasz médiahatóság bejelentette, hogy januártól szabályozza a választási jelöltek televíziós jelenlétét úgy, hogy mindenkinek egyforma lehetőség és idő jusson.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 671 369 megtekintés

Videó: 48 879 944 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7019388

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh