Nyílt levélben hívta fel a reformok fontosságára a vezetés figyelmét több tucat prominens értelmiségi Kínában, akik szerint változás nélkül erőszakos forradalom is jöhet az országban.

A levelet több mint 70 egyetemi professzor, jogi szakértő és más értelmiségi jegyzi. Az írás szerint a régóta elodázott politikai reformok nem halogathatók tovább Kínában, s ha a vezetés nem válaszol a társadalmi nyomásra, akkor erőszakos forradalmat kockáztat. Változás nélkül növekvő frusztrációra kell számítani, a hivatali korrupció és a társadalmi elégedetlenség olyan fokra hághat, hogy káosz és felfordulás jöhet, Kína pedig ismét elszalasztja a békés reformok lehetőségét - áll a nyílt levélben. A Kínai Kommunista Pártnak a demokrácia felé kell elindulnia, függetlenítenie kell a törvényhozást és mélyíteni a piaci reformokat - vélik az értelmiségiek. A levélben azt is kiemelik: a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása feltartóztathatatlan globális trendek. Kína száz évének véres és erőszakos történelme, főképp a Kulturális Forradalom fájdalmas és tragikus példája azt mutatja, hogy ha a demokrácia, emberi jogok, jogállamiság és alkotmányos kormányzás ellenében történik fellépés, az emberek szenvednek, a társadalmi és politikai stabilitás pedig lehetetlen - áll a dokumentumban.

A levél az elmúlt hetekben keringett a kínai interneten, ám az arról szóló híradásokat a cenzorok eltávolították.

A reformok szükségességéről az elmúlt hónapokban számos fórumon szó esett Kínában. Azzal kapcsolatosan korábban már több lap és elemzés is úgy fogalmazott: akár akarja, akár nem, az új vezetés kénytelen lesz reformokat foganatosítani, azt ugyanis túl sokáig halasztották már. A Stratégia és Reform kínai agytröszt egyenesen úgy fogalmaz: a következő évtized lehet a kínai vezetés utolsó nagy lehetősége, hogy valós változásokat vigyen véghez, e nélkül válság várhat rá.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 835 738 megtekintés

Videó: 27 307 493 megtekintés

Látogatók

Összesen5113156

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh