Maliban a helyzet továbbra is fokozódik. A francia erők az iszlamisták állásait bombázzák, az ország fővárosába, Bamakóba francia páncélozott járművek vonulnak be, a tuareg lázadók pedig bejelentették, hogy támogatják Mali vezetését.

A helyi tuaregek döntése kétség kívül jó hír, azonban ez még inkább összezavarja a helyzetet. Miután bejelentették, hogy készek harcolni az iszlamisták oldalán a francia békefenntartó erőkkel és a francia hadsereggel, a tuaregek a feltehető győzelem után nem akarják látni sem a kormány, sem pedig az ellenzéki hadsereget Mali északi részén, amelyet saját területükként tartanak számon.

Eközben a nyugat-afrikai országok békefenntartó erőket küldenek a térségbe. Ezen kívül, amint az Francois Hollande legutóbbi bejelentéséből kiderül, a jelenlegi katonák számát tovább fogják növelni.

Szemtanúi lehetünk a mali konfliktus nemzetközivé való kifejlődésének – állapította meg Lori-Ann Theroux-Benoni, a montreali egyetem békefenntartó műveletek szakértője. Az Oroszország Hangjának adott interjújában így nyilatkozott:

Ennek a játéknak sok résztvevője van. Ahhoz, hogy biztosítani lehessen egy hadművelet sikerességét, elengedhetetlen a játékosok közötti pontos koordináció elérése. Ez azért kell, hogy tudjuk mik a céljaink, illetve, hogy meggyőződjünk arról, hogy mindegyik játékos ebben az irányban teszi meg az erőfeszítéseit.

Ugyanakkor a kezdetektől nem lehet megjósolni a katonai helyzet lefolyását és kimenetelét, hangsúlyozta az Afrikai Unió biztonsági problémáival foglalkozó Egyetem munkatársa Mehari Maru az Oroszország Hangjának adott interjújában:

Egy effajta válság nem oldható meg csupán katonai úton, ahogyan azt Franciaország elképzeli, hiszen a helyzet rengeteg problémát foglal magában. Nem csak a terrorizmusról van szó, hanem a nacionalista mozgalomról, amelynek vezetői autonómiára és az ország jobb vezetésének elérésére törekednek. Ragaszkodnak továbbá a vallásszabadsághoz is. Így a lázadásnak különböző szempontjai vannak, és a helyzet egy összetett megoldást kíván.

A helyzet Maliban sok szakértőt emlékeztet az afganisztáni helyzetre. Csakúgy, ahogyan ott, Maliban is ügyesen és szervezetten működnek az iszlamista csoportok. A szakértők véleménye szerint, az intervenció provokálhatja a Malival szomszédos országok iszlamista csoportjait, hiszen ezen országok között a határok tisztán hagyományosak, földrajziak és szinte teljesen védetlenek. Ha ez megtörténik, akkor a jelenleg sikeres villámháborúval Franciaország és a nyugat-afrikai országok egy lehetséges száz éves háborút kockáztatnak egy viszonylag nagy területen.

Azonban van olyan vélemény is, amely szerint az elmúlt években végbemenő események Észak- és Nyugat-Afrikában, valamint az Arab országokban teljes egészében törvényszerű folyamatok. Ahogyan a líbiai háború befejezésével kapcsolatban a Szovjetunió és Oroszország tripoli nagykövete, Veniámin Popov kifejezte magát, globális „tektonikus mozgás” megy végbe, amely egyszerűen a Földnek csak ezen a részén kezdődött.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 201 735 megtekintés

Videó: 38 453 170 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5889942

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh