A Fekete-tengeri orosz flotta hajóit a Földközi-tenger keleti részére irányítják a Moszkva cirkálóval az élen. Ugyanoda készülnek az Északi és a Balti flotta egységei is.

Korábban, a szoroson keresztül a Fekete-tengeri orosz flotta Szaratov nevű partra szállító hajója is átjutott. A csendes-óceáni flotta hajóinak egy különítménye a Marsall Saposnyikov tengeralattjáró-elhárító hajó nem messze állomásozik a Perzsa-öböltől. Amennyiben szükséges lenne, a flotta gyorsan át tud kelni a Szuezi-csatornán a Földközi-tenger keleti részéhez. Mivel magyarázható az orosz Haditengerészet aktivitása?

Természetesen az orosz hadihajók nem körutazás céljából érkeznek a térségbe. Az ok a szíriai polgárháború. De nem ez az, amiről most a nyugati és török sajtó sokat cikkez. Szerintük Oroszország egy tervet hajt végre, amelynek során kimenekíti állampolgárait, sőt mi több, magát Bassár el-Aszadot.

Az orosz Külügyminisztérium egyértelműen tagadta ezeket a feltételezéseket, mint ahogyan a „titkos amerikai-orosz forgatókönyvet” is. Ugyanakkor sokan felfigyeltek arra, hogy tegnap az orosz hajók megérkezése után az amerikai Eisenhower repülőgép-hordozó, az Iwo Jima helikopter-hordozó dokkhajó és két romboló elhagyta a területet. A Fehér Ház ezt azzal magyarázta, hogy sürgősen „csökkenteni kell a feszültséget a térségben”.

Mindez azzal van összefüggésben, ahogyan Lahdar Brahimi a szíriával kapcsolatos ügyek ENSZ különmegbízottja elmondta, „a szíriai helyzet nem csupán a szíriai népre, de a környező országokra és a világra is igen veszélyes”. Brahimi szerint ráadásul ebben az országban „a fegyveres ellenzéki erők mellett szélsőséges csoportok is működnek”.

Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni a határozottságot, amellyel Maliban a francia haderő működik a szélsőséges csoportokkal szemben, mégpedig, az orosz Külügyminisztérium képviselője, Gennagyij Gatilov szerint, a nemzetközi törvényekkel összhangban.

Mindez pedig arra utal, hogy a Nyugat és Oroszország álláspontja a szíriai konfliktus megoldásával kapcsolatban közeledni látszik a veszélyek miatt, azaz, hogy Damaszkuszban Bassár el-Aszad helyére ugyanolyan szélsőséges csoportok kerülhetnek, mint Maliban. Az Al-Kaida szíriai jelenlétének tényét az izraeli miniszterelnök Benjámin Netanjáhu is megerősítette.

De mi van Törökországgal? A Haberturk újság szerint, nagyon fontos, hogy Ankara intelligensen értelmezze az orosz álláspontot és a megerősített flotta jelenlétét a Földközi-tenger keleti részén. A Haberturk figyelmeztet, hogy a török diplomáciának sokkal határozottabb politikai és diplomáciai lépéseket kellene tennie a szíriai konfliktushelyzet megoldásának kérdésében. Ellenkező esetben megvan a veszélye, hogy Törökország kiesik a globális diplomáciai együttesből.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Oroszország a katonai dominancia felé Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 853 793 megtekintés

Videó: 49 035 116 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7047936

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh