A Pentagon kifinomult terveket dolgozott ki olyan "sebészeti műveletekre", amelyek visszavethetik Irán nukleáris programját - idézte vasárnap Ehud Barak leköszönő izraeli védelmi minisztert a The New York Times. A lap szerint ez a kijelentés arra utalhat, hogy Izrael, legalábbis egy időre, félretette az Irán elleni egyoldalú támadásra vonatkozó terveit.

A lap a Barak által Davosban a The Daily Beastnek adott interjújára hivatkozott. Az izraeli politikusnak feltették a kérdést, hogy háborúba bocsátkozhat-e Izrael Iránnal annak feltételezett atomfegyver-programja miatt anélkül, hogy abba belerángatná az Egyesült Államokat. Barak úgy vélekedett, hogy a szankciók és a diplomácia esetleges kudarca esetén nemcsak az a két opció lehetséges, hogy megengedik az iszlám köztársaságnak a nukleáris képesség megszerzését vagy általános háborút indítanak ellene.

"Alapvetően azt mondjuk, hogy ha a rossz (helyzet) a legrosszabbra fordul, készen kell állni és képesnek kell lenni egy sebészeti beavatkozás elindítására, amely jelentősen késlelteti majd és meggyőzi őket arról, hogy ez (az atomfegyver beszerzésére irányuló törekvés) nem lehet eredményes, mert a világ eltökélt abban, hogy megállítsa őket" - hangoztatta Ehud Barak.

Az izraeli védelmi miniszter szavai szerint a Fehér Ház utasítására "a Pentagon meglehetősen kifinomult, remek, igen remek szikéket készített elő". Ezzel a lap szerint Barak - aki nem bocsátkozott részletekbe - kijelentésével a hajszálpontos amerikai csapásmérési képességre utalt.

A The New York Times által megszólaltatott szakértő szerint a Barak-nyilatkozat azt tükrözi, hogy a két állam vezetői, Barack Obama elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közötti súrlódásokat követően az Egyesült Államok és Izrael között az elmúlt hónapokban szoros és sokrétű együttműködés alakult ki Irán ügyében.

A Pentagon nem volt hajlandó kommentálni a Barak-interjút, mindössze annyit közölt, hogy az amerikai védelmi minisztérium folyamatosan dolgoz ki készenléti terveket, amelyek gyakran nagyon részletesek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 447 megtekintés

Videó: 48 288 711 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919684

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh