500 milliárd dollár – ennyivel csökkentek tegnap a részvények árai a nemzetközi részvénypiacon. Mindennek az oka pedig Ciprus. Az elmúlt este a ciprusi elnök bejelentette, hogy a banki betétekre kivetendő egyszeri adót a parlament többsége nem támogatja. Ez pedig azt jelenti, hogy az ország olyan közel került a csődhöz, mint még soha.

Annak érdekében, hogy meggyőzze a pártokat, Níkosz Anasztasziádész megegyezett a hitelezőkkel egy kedvezőbb adóskáláról. Ennek értelmében a 100 ezer euró alatti betétekre nem, csak a tehetősebb befektetőkre vetnének ki egyszeri adót. A 100 ezer eurónál nagyobb összegű betétekre kivetett adó mértéke azonban elérheti a 15,6%-ot is, a korábban tervezett 10% helyett. Ilyen módon a kormány 6 milliárd eurós bevételhez jutna.

A ciprusi képviselőknek azonban ez az elképzelés sem tetszik, sokan semmilyen formában nem támogatják az új adót. A gazdasági Nobel-díjas Michael Spence véleménye:

Az emberek Európában tartanak a válság következményeitől, de senki sem gondolta, hogy az átlagos betéttulajdonosokat is veszély fenyegeti, akik a bankban tartják a pénzüket. A veszély Ciprus határain kívülre is kitolódhat és az emberek elkezdhetik kivenni a pénzüket a bankokból. Megértem, hogy az országoknak nehéz tehermegosztással kapcsolatos problémákat kell megoldaniuk és, hogy olyan országok, mint Németország nem akarják az egész terhet magukra venni. Azonban a betéttulajdonosok rovására dönteni – meggondolatlan és felelőtlen.

Nagyjából ugyanez a véleménye az orosz kormánynak is. Vlagyimir Putyin igazságtalannak, szakszerűtlennek és veszélyesnek nevezte ezt a döntést. A ciprusi bankok betéttulajdonosainak egy ötöde orosz. Az orosz cégek és állampolgárok mintegy 16 milliárd eurót tartanak a ciprusi bankokban. A káruk 2 és 5 milliárd euró közötti lehet attól függően, hogy végül milyen mértékű adót vezetnek be.

Daria Zselannova, az Alpari cég elemzőjének véleménye:

Amennyiben a parlament nem fogadja el a javaslatot, úgy Ciprusnak nem marad más lehetősége, minthogy Oroszországhoz forduljon. Ciprus azonban már elveszítette Oroszország bizalmát. Ha elfogadják a javaslatot, akkor egyértelmű, hogy Oroszország nem fog segíteni.

Oroszország elégedetlen, hogy ez a döntés Moszkva megkérdezése nélkül született. Hiszen Oroszország már 2,5 milliárd euróval segített Nicosiának a 2011-es válság idején. A ciprusi pénzügyminiszter, Michalis Sarris moszkvai látogatásának fő célja a hitel törlesztése lejáratának meghosszabbítása. Azonban figyelembe véve a két ország elhidegülését, a szakértők kételkednek, hogy Oroszország engedményeket tesz Ciprusnak. Nem is beszélve a plusz hitelről.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Ciprus kirablása az EU és az IMF által

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 112 megtekintés

Videó: 48 933 413 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028530

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh