Nem kell kárpótlást fizetnie Izlandnak a brit és a holland állam részére - döntött az EFTA bírósága. Az Icesave csődje után Nagy-Britannia és Hollandia kárpótolta állampolgárait.

Váratlan győzelmet aratott az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) bíróságán Izland, mert a döntés értelmében nem kell kártalanítást fizetnie a brit és a holland államnak - írja a Financial Times. Nagy-Britannia és Hollandia kártalanította Izland helyett az Icesave bank 2008-as csődjekor a bank holland és brit ügyfeleit, és ezt a pénzt szerették volna visszakapni.

Izlandon népszavazást is tartottak erről, de a lakosság 2011-ben nemet mondott a kártalanításra. A két ország ezt követően indított pert. A bírósági indoklás szerint Izland nem sértette meg a bankgarancia irányelvét, és nem alkalmazott diszkriminációt a holland és a brit ügyfelekkel szemben.

"Jelentős elégedettséggel tölti el az izlandi védelmet a mai döntés. Az EFTA bíróságának döntése közel hozott minket egy hosszan tartó történet lezárásához" - közölte a döntés után az izlandi kormány.

Forrás: origo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 480 megtekintés

Videó: 47 970 844 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887775

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh