A Pentagon az Egyesült Államok büdzséjének automatikus csökkentése ellenére támogatni fogja az izraeli rakétaelhárító rendszereket - jelentette ki Chuck Hagel újdonsült amerikai védelmi miniszter, aki kedden Washingtonban fogadta izraeli partnerét, Ehud Barakot.

"Hagel védelmi miniszter elkötelezettje annak, hogy együttműködjön a kongresszus tagjaival annak biztosításában, hogy nem szakad meg a Vaskupola, a Nyíl és a Dávid Parittyája rakétaelhárító rendszerek finanszírozása" - közölte az amerikai védelmi tárca egyik illetékese.

Hagel mintegy kétórás megbeszélést folytatott Barakkal. Az izraeli védelmi miniszter volt az első külföldi tárgyalópartnere a február 27-i beiktatása óta. Barak - aki minden valószínűség szerint megválik a védelmi tárcától, amikor Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megalakítja új kormányát - öleléssel üdvözölte amerikai vendéglátóját, akit korábban többen azzal vádoltak meg, hogy nem áll ki eléggé a zsidó állam ügye mellett.

A költségvetési lefaragásokkal kapcsolatban egyébként James Mattis tábornok, a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) parancsnoka keddi szenátusi meghallgatásán sürgette a törvényhozás tagjait, hogy mielőbb vessenek véget a katonai büdzsével kapcsolatos bizonytalanságnak.

Mattis egyúttal figyelmeztette Washington közel-keleti ellenségeit, hogy ne próbáljanak meg visszaélni a kialakult helyzettel és bejelentette, hogy a Harry Truman repülőgép-hordozó a korábbi bejelentésekkel szemben kész elindulni a Perzsa-öböl térségébe.

A CENTCOM parancsnoka úgy vélekedett, hogy a NATO katonai küldetésének lejárta, vagyis 2014 után 20 ezer szövetséges katona jelenlétére lesz majd szükség Afganisztánban. Ez jelentősen több, mint amivel az Obama-kormányzat jelenleg számol.

Mattis tábornok azt javasolta, hogy az Egyesült Államok 13 600 katonát állomásoztasson továbbra is a közép-ázsiai országban, amit egy mintegy 6500 fős szövetséges erő egészítene ki. Amerikai és NATO-vezetők februárban arról nyilatkoztak, hogy egy 8 és 12 ezer fő közötti kontingens maradhat hátra Afganisztánban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 895 010 megtekintés

Videó: 49 067 026 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054923

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh