A kínai katonai vezető, aki már többször is nukleáris csapással fenyegette az Egyesült Államokat, ezen a héten látogatást tesz Washingtonban. Nem csak Zu Csengu vezérezredes, de később egy 10 kínai katonai vezetőből álló delegáció is érkezik majd.

A Pentagon meghívására érkező delegáció céljairól egyelőre nem sokat tudni - de távozásukat követően amerikai katonai vezetőkből álló delegáció utazik majd Pekingbe, így feltehetőleg a csendes-óceáni területi viták rendezésére tett kísérletről van szó. Úgy tűnik, az amerikai külpolitika egyik pillanatról a másikra a kút fenekén találta magát, mert ahogy az orosz féllel szemben is alul maradtak, most a kínaiakkal folytatott tárgyalásokat is a fenyegetettség pozíciójából kezdhetik. Erre a legnagyobb biztosítékot a delegációt vezető személy jelenti.

2005-ben Zu Csengu vezérezredes egy a Financial Times-nak adott interjúban kijelentette, hogy azonnal atomcsapás mérnek az Egyesült Államokra és többszáz amerikai várost törölnek el a Föld színéről, ha az USA beavatkozik a területi vitáikba. Csengu akkori nyilatkozata szerint Kína felkészült arra, hogy ha az Egyesült Államok beavatkozik a Kína és több szomszédos állam közt kibontakozó konfliktusba, az amerikai hátországban hajtsanak végre megtorló műveleteket. Ennek példájaként egy olyan helyzetet említett, amiben egy Tajvannal kialakuló konfliktusban az Egyesült Államok csapatokat küldene Tajvanba. Ha az USA szomszédos országok védelmére hivatkozva fegyvereket telepítene a kínai határ mentén, arra kész forgatókönyvek vannak. A vezérezredes elmondta, ilyen esetekben azonnal atomfegyvereket vetnének be.

Akkoriban a Csenguval készült interjú nemzetközi botrányt kavart, ugyanis a vezérezredes korábban többször is fenyegetett már atomfegyver bevetésével, ekkor azonban kijelentette, az Egyesült Államnak fel kell készülnie, hogy Kína több száz amerikai várost fog eltörölni a Föld színéről. Egy korábbi, 1995-ös nyilatkozata szerint a kínai hatóságok a következő évtizedben felkészülnek a Xiantól keletre fekvő valamennyi város teljes pusztulására - ami Kína területének közel egynegyedét jelentené.

A vezérezredes egyben a kínai nemzetvédelmi egyetem vezetője is, vagyis a nézeteivel nyilvánvalóan nincs egyedül. Sőt, a néhány évente nyilvánosan elhangzó fenyegetéseknek jóval több valóságalapja lehet, mint azt legtöbben gondolnák, ugyanis Kína fokozottan ügyel arra, hogy ok nélkül - hivatalosan legalábbis - ne hangozhassanak el ehhez hasonló kijelentések. Különösen, ha egy ilyen fenyegetés katonai vezető részéről hangzik el - ez általában rövid úton az illető eltávolításával vagy lefokozásával végződik.

Csengut azonban a vitatott kijelentéseket követően előléptették, ami azt mutatja, hogy a kínai vezetés igenis számol az Egyesült Államok elleni nukleáris válaszcsapással és megtorló műveletekkel, és ezt az amerikai fél számára is - nyomásgyakorlásként - ki akarja fejezni. Kína hosszú évek óta készülhet a közeljövőben esedékes tárgyalásokra, és egyáltalán nem véletlen, hogy teret engedtek a fenyegető jellegű nyilatkozatoknak katonai vezetők részéről is. A keleti hatalmak tudatában vannak a nyugat hanyatlásának és most, hogy az amerikai gazdaság a szakadék szélén táncol, eljött az ideje az amerikai érdekszféra újrafelosztásának.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 060 818 megtekintés

Videó: 48 280 073 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918665

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh