Moszkvát nem nyugtatta meg, hogy Washington elhalasztotta az európai rakétavédelmi rendszer negyedik, döntő szakaszának megvalósítását - írta a Kommerszant című orosz napilap hétfőn.

Az újság tudomása szerint a Fehér ház új javaslata és általában a rakétavédelmi rendszer fejlesztésének kérdése Szergej Rjabkov orosz orosz külügyminiszter-helyettes és Rose Gottemoeller amerikai külügyminisztériumi államtitkár közelgő tárgyalásainak középpontjában áll majd.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a hét végén jelentette be, hogy felülvizsgálják a terveket, és elhalasztják az európai rakétavédelmi rendszer megvalósításának végső szakaszában a korszerűsített SM3-as elfogó rakéták telepítését.

A Pentagon vezetője ezt az Irán, s különösen az Észak-Korea részéről fenyegető rakétatámadás veszélyével indokolta, amely az Egyesült Államokat az amerikai terület védelmének erősítésére készteti - emlékeztetett a tekintélyes orosz politikai-gazdasági lap.

A Kommerszant hozzátette, hogy az észak-koreai fenyegetés mellett pénzügyi és műszaki problémák is állnak az amerikai döntés hátterében. A kongresszus nemrég csökkentette a rakétavédelmi rendszerre szánt pénzeket, a Pentagon és az amerikai számvevőszék szakértői pedig tavaly kétségeket fogalmaztak meg a rendszer hatékonyságát illetően.

Az orosz lap szerint a Pentagon szóvivője kifejtette: a rakétavédelmi program megváltoztatása nem jelent engedményt Oroszországnak.

Szergej Rjabkov is ezt hangsúlyozta a Kommerszantnak és közölte: "semmiféle eufóriát nem érzünk a védelmi miniszter kijelentései miatt, úgy látjuk, semmilyen alapja nincs annak, hogy korrigáljuk az álláspontunkat".

Az orosz külügyminiszter-helyettes egyebek között azzal indokolta Moszkva aggodalmait, hogy az újabb földi telepítésű elfogó rakéták elhelyezése Alaszkában és Kaliforniában nem jelképes gesztus Washington részéről, hanem az USA hadászati képességeinek jelentős növeléséről van szó. Közölte, folytatják a párbeszédet, hogy jogi garanciákat kapjanak Washingtontól, miszerint a rakétavédelmi rendszer egyetlen eleme sem csökkenti az orosz hadászati nukleáris erők elrettentő képességét.

Jevgenyij Buzsinszkij, a PIR-Központ nevű orosz elemző csoport egyik vezetője szerint Barack Obama nyilvánvaló jelzést küldött Vlagyimir Putyinnak. "Annak idején az amerikai elnök hasonló jelzést adott Medvegyevnek, amikor az USA elállt attól, hogy Csehországba és Lengyelországba telepítse a rakétákat, és ez nagyban hozzájárult az orosz-amerikai kapcsolatok újraindításához. Most azonban Moszkvában nyíltan elismerik: véget ért az újraindítás" kora - vélte az orosz biztonságpolitikai szakértő.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 707 363 megtekintés

Videó: 48 921 101 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026070

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh