Közel 300 ezer fővel csökkent Japán lakossága a tavalyi év első kilenc hónapjában a kormány által kedden közölt adatok szerint, a 0,22 százalékos népességesés az eddigi legjelentősebb a szigetország történetében.

A tavalyi már sorozatban a második év volt, amely során a szigetország lakossága csökkent. A Japánban élő külföldieket is számba véve már csak 127,5 millió lakosa van az országnak, ami 284 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban - derült ki a Kyodo hírügynökség által ismertetett adatokból.

A belügyminisztérium közlése szerint a népesség fogyásának oka, hogy a halálozások száma meghaladta a születésekét, valamint rengeteg külföldi állampolgár hagyta el a szigetországot a 2011-es földrengés, cunami és atombaleset következményeként.

Ezzel párhuzamosan a társadalom öregedése is folytatódott: a 65 éven felüliek száma először lépte át a 30 milliót. A II. világháború utáni évek baby boomjának első évében, 1947-ben születettek nyugdíjaskorba érése miatt csak tavaly több mint egymillióval nőtt a 65 éven felüliek száma, akik ezzel már a teljes lakosság 24,1 százalékát teszi ki.

Ezzel szemben a 14 éven aluliak száma 158 ezer fővel 16,5 millióra esett, ami a legalacsonyabb érték 1950 óta.

Az ország közigazgatási egységei közül a 2011-es atomkatasztrófa által sújtott Fukusima prefektúrában volt a legmarkánsabb a népességcsökkenés, ahol 1,41 százalékkal esett a lakosságszám.

A japán egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium kutatóintézetének korábbi felmérése szerint a jelenlegi tendenciák folytatódása esetén az ország lakossága 86,7 millióra fogyhat a következő öt évtized során, míg 2110-re a mostani harmadára, 42,9 millióra eshet vissza a japánok száma. A kutatás szerint ötven év múlva a szigetország lakosságának 39,9 százaléka 65 éven felüli lesz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3322477

Jelenleg az oldalon

8
Online