Észak-Korea tényleges lehetőségei az önvédelemre egy katonai konfliktus esetén igen korlátozottak. Ugyanakkor, az Egyesült Államok és szövetségesei komoly problémákkal találnák szembe magukat Észak-Korea esetleges katonai veresége esetén.

Ezeket a nehézségeket nem a Koreai Néphadsereg egységeinek megsemmisítése jelentené, hanem sokkal inkább a dél-koreai és japán polgári lakosság védelmének a biztosítása.

Elemzők szerint egy fegyveres összecsapás esetén a KNDK-ra egy hosszú amerikai légi hadművelet, a légvédelem megsemmisítése, a közlekedési- és irányítási rendszer megbénítása, majd a gépesített egységek fokozatos megsemmisítése várna, amit végül elkerülhetetlen vereség követne.

Ugyanakkor a KNDK hatalmas veszteségeket tudna okozni a japán és dél-koreai gazdaság és a polgári lakosság számára.

A KNDK nagy mennyiségű önjáró és vontatott tüzérségi rendszerekkel rendelkezik, melyek nagy része a demilitarizált terület közelében állomásozik, ahonnan igen kedvező pozíciókban vannak Szöul környékének belövésére. Ezek a primitív, de hatékony fegyverek, mint a 170 milliméteres önjáró Koksan ágyú, erőteljes csapást mérhetnek Dél-Korea sűrűn lakott területeire, mielőtt sikerülne őket a levegőből hatástalanítani.

Észak-Korea több száz Nodon, Scud és a szovjet Tocska rakétáról mintázott rakétával rendelkezik, melyek hatótávolsága pár száz kilométertől 1500 kilométerig terjed. Valószínű, hogy ezek a rakéták igen pontatlanok és hatástalanok katonai szempontból. Ha lakott területekre lövik ki őket, akkor azonban komoly veszteségeket, nukleáris-, vagy kémiai ipari objektumot érő találat esetén pedig komoly környezeti katasztrófát okozhatnak.

Végül pedig a légi hadművelet magában nem vezethet a KNDK vereségéhez. Országszerte hatalmas földalatti létesítmények hálózata biztosíthat védelmet a katonák és a lakosság számára. Az észak-koreai haderő nagy része (a Military Balance szerint 90000, egyéb források szerint pedig 120-200000 ember) a könnyű gyalogsághoz tartozik, akiket hegyvidéki harcra képeztek ki, komoly technikai fölényben lévő ellenfél ellen. A bonyolult földrajzi viszonyokat figyelembe véve az észak-koreai területekre történő benyomulás komoly nehézségekkel és hatalmas veszteségekkel járna még akkor is, ha a hadsereg irányítási rendszere működésképtelenné válik.

Ismeretlen tényező az észak-koreai katonák morális állapota, jelenleg azonban nincs arra indok, hogy tömeges megfutamodásra és demoralizáltságra számítsunk háború esetén.

Így egy háború a KNDK számára biztos vereséget és az államiság megszűnését jelentené, az Egyesült Államok és szövetségesei számára pedig hatalmas polgári és katonai veszteségeket, több milliárd dolláros gazdasági károkat, és hosszú, politikailag és pénzügyileg egyaránt költséges megszállási hadműveletet jelentene.

Egy ilyen hadművelet elkerülhetetlenül ahhoz vezetne, hogy kiélesedne a kapcsolat az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Oroszország és Kína között. Oroszországnak és Kínának nem áll érdekében, hogy a KNDK amerikai befolyás alá kerüljön, ezért minden rendelkezésre álló politikai és egyéb eszközt bevetnek ennek megakadályozására.

A világválság és az Egyesült Államok súlyos költségvetési problémái nagyon veszélyessé tennének egy ilyen hadműveletet a világgazdaság és az amerikai makrogazdaság számára. Ezért az esély egy háború kirobbanására az amerikai vagy észak-koreai vezetőség tudatos döntése alapján igen csekély. Ugyanakkor nem kizárható kisebb fegyveres összecsapások kirobbanása a körülmények véletlen alakulása vagy egyes csoportok, frakciók önálló tevékenységéből kifolyólag.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 256 megtekintés

Videó: 48 319 633 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923454

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh