Mikrofon segíthet diagnosztizálni a térdízület gyulladását egy új angol kutatás szerint.

A hidak rejtett hibáinak feltárására használt technológia a beteg térdízület diagnosztizálására is bevethető - számolt be róla a BBC hírportálja.   

Az oszteoartritisz degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, ahol a porc a túlzott kopástól lebomlik, így a csontok egymáshoz dörzsölődnek mozgás közben, ami fájdalmat, merevséget és a térd megdagadását okozza.   

A szervezet a kisebb ízületi károsodást maga is képes kijavítani, de az oszteoartritisszel nem boldogul.   

A Lancasteri Egyetem, a Közép-Lancashire-i Egyetem és a Manchesteri Egyetem tudósai az új kutatás 89, oszteoartritiszben szenvedő felnőtt résztvevőjének térdére kis mikrofont erősítettek, hogy rögzítsék a magas frekvenciájú zajokat.   

Az emberi füllel nem hallható hangokat számítógéppel elemezték, hogy feltérképezzék a térd állapotát - olvasható a PLoS One tudományos lap friss számában ismertetett tanulmányban.   

Azt kérték a résztvevőktől, hogy ülő helyzetből álljanak fel, majd ezt ismételjék meg még négyszer, miközben a mikrofon rögzítette az ízület hangjait.   

Feltételezték, hogy a térd úgy viselkedik, mint a mérnöki szerkezetek: a sima és jól síkosított felületek hangtalanul mozdulnak el egymáson, a durva, kevéssé síkos felületek pedig hangot generálnak.   

Az eredmények azt mutatták, hogy a mikrofonok "meghallották" az egészséges és a beteg térd hangzása közötti különbséget.   

"Jelenleg általában röntgennel állapítjuk meg, milyen fokú az oszteoartritisz, a helyzet pedig néhány havonta változhat. Az új módszer finomabb, érzékenyebben, röntgen nélkül mutatja meg, milyen fokú a károsodás" - mondta John Goodacre, a Lancasteri Egyetem professzora, a kutatás vezetője.   

Megállapították, hogy minél több kiugrást jegyeztek fel a mikrofonok a hanghullámok rögzítésekor, vagyis minél "hangosabb" volt a térd, annál súlyosabb volt az oszteoartritisz.   

Noha emberi füllel ezek a hangok nem hallhatók, lehetséges, hogy minden egyes térdnek megvan a saját "hangszíne".   

Amikor a térd hallható hangot ad, például "kattog", az is utalhat oszteoartritiszre.   

Goodacre szerint az új eljárás további kutatásokkal a sportsérülések elkerülését is szolgálhatja.   

Más testrészek - például a csípő vagy a kész - oszteoartritiszét egyelőre nem vizsgálták.

Forrás: MTI / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 60 502 412 megtekintés

Videó: 35 853 463 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5709526

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh