A PetroChina 50 milliárd dollárral száll be a West Quma olajprogramba.

A legnagyobb kínai olajvállalat az amerikai ExxonMobil-lal együtt vág bele az üzletbe Irak egyik legnagyobb olajmezőjén. A tervek szerint az 50 milliárd dolláros befektetés eredményeképp 480 ezer hordóra emelkedhet a napi termelés a West Quma lelőhelyen. A PetroChina már eddig is a legnagyobb külföldi cég volt az iraki olajpiacon.

Ez a vezető pozíció még tovább erősödhet, hiszen az orosz Lukoil főnöke közölte: tárgyalnak a kínai céggel arról, hogy a PetroChina beszáll a West Quma 2 olajmező feltárásába is. Ez egy 30 milliárd dolláros terv. A Lukoil partnere a norvég állami olajvállalat már jelezte: kiszáll az üzletből. Az oroszok kínai partnert kerestek. Ha megindul a kitermelés, akkor a West Quma 2 napi 500 ezer hordó olajat produkál majd.

Kína jelenleg a világ második legnagyobb olajimportőre az Egyesült Államok után. A világ olajtermelő országai közül, szinte kizárólag Irakban vannak szabadon felvásárolható olajmezők. Szaddám Huszein bukása után a PetroChina volt az első külföldi cég, amely olajkoncessziót kapott Irakban.

A Reuters hírügynökség megjegyzi még, hogy az Exxon és a PetroChina együttműködése Kínában is kedvezően alakul. Ott egy nagy gázmező közös kiaknázása a tét az ordoszi medencében. A hatalmas összegek és a megkívánt technikai szakértelem miatt csak kevés nagy cég képes egyszerre ilyen sok nagy befektetésbe belevágni. De úgy látszik a PetroChina ezek közé tartozik.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 205 megtekintés

Videó: 48 933 498 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028564

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh